Nieuw-Zeeland

Swipe

New Plymouth

New Plymouth (55.000 inw.), de belangrijkste stad in het district Taranaki, is een goede basisplaats voor verkenningen in het Egmont National Park. New Plymouth staat bekend om zijn parken, die in het voorjaar en de vroege zomer op hun mooist zijn. In de stad is een aantal historische gebouwen een bezoek waard.

De anglicaanse Saint Mary Church (1846) in Vivian Street is het oudste stenen kerkje van het land. De graven dateren uit de tijd van de eerste pioniers en de soldaten die sneuvelden in de oorlogen tegen opstandige Maori.

In Richmond Cottage (1854) is veel antiek meubilair te zien. Puke Ariki is het kenniscentrum van Taranaki en bevat het Taranaki Museum, de bibliotheek en een researchcentrum. Het museum exposeert over de sociale geschiedenis van New Plymouth, de Maori, de pioniers, de flora en fauna en de schilderkunst van Taranaki.

De Govet-Brewster Art Gallery in Queen Street bezit een permanente collectie moderne kunst. Er worden daarnaast wisselende kunstexposities gehouden. In het Rangimarie Maori Arts and Craft Centre leren jonge Maori op traditionele wijze houtbewerken. In de winkel worden houten beelden en sieraden van jade en walvisbeen verkocht. Dit centrum ligt in het westen van de stad aan de Centennial Drive.

Het beroemde Pukekura-park is een van de oudste parken van Nieuw-Zeeland. Dit stukje inheems bos werd al in 1876 voor het publiek geopend. Het is een indrukwekkend park met meertjes, bloementuinen, kassen en boomvarens. In het grootste meer groeien tienduizenden waterlelies, met aan de oevers imposante boomvarens. Het is een genot om met een roeiboot op het meer te dobberen. De top van de vulkaan Taranaki is vanaf het meer goed te zien. In het park staan begoniahuizen en varenkassen. Het Pukekura-park ligt op tien minuten lopen van het centrum.

Het Brooklands-park, dat aan de noordkant aan het Pukekura-park grenst heeft kaarsrechte lanen, gemillimeterde gazons en goed onderhouden bloemborders. In het park staan een 2000 jaar oude puriri-boom en de grootste magnoliastruik van het land. In de Rhododendron Dell staan meer dan driehonderd soorten rododendrons en azalea’s.

In het hart van het Brooklands-park ligt de Brookland Children Zoo. Hier kunt u door grote volières wandelen, terwijl tientallen parkieten en andere vogels om uw hoofd vliegen. Het 36 ha grote Barret Domain ligt ongeveer 5 km ten westen van New Plymouth. De inheemse bossen en het moerasland trekken het hele jaar door veel watervogels. Vlak voor de kust liggen de Sugar Loaf-eilanden, die met de omringende zee een maritiem park vormen. Saddleback Island is een belangrijk broedgebied voor duizenden zeevogels. Op de rotsen leven zeehonden. Op de zeebodem komen zeldzame sponsen en zeeanemonen voor. Maak vanuit New Plymouth een bootexcursie naar dit maritieme park. In de omgeving van New Plymouth ligt een aantal zandstranden. Fitzroy Beach en Stranden Beach vormen een 16 kilometer lang zandstrand, dat te bereiken is via Beach Street. Deze stranden liggen ongeveer 3 km vanaf het centrum.

Omgeving New Plymouth

Reist u met eigen vervoer dan is de Round the Mountain Tour een aanrader. Vanuit New Plymouth rijdt u over Highway 45, langs de Tasmanzee, naar Hawera. Aansluitend rijdt u over Highway 3 in noordelijke richting terug naar New Plymouth. De cirkel rondom de vulkaan Taranaki is dan rond. De eerste kilometers van deze rondrit gaan langs het grijszwarte strand van Oakura Beach. Ongeveer 6 km verder ligt de afslag naar de Pukeiti Rhododendron Trust, dat de grootste collectie rododendron- en azaleastruiken van het land bezit. Als van september tot november de struiken in bloei staan is het park op zijn mooist. De top van Pukeiti Hill biedt mooie vergezichten.  

Okato is bekend om zijn kaas. U rijdt nu door een van de meest productieve landbouwgebieden van Nieuw-Zeeland. Bij Pungarehu leidt een afslag naar Kaap Egmont, door Tasman ooit Kaap Pieter Boreel genoemd. Hier staat een grote vuurtoren en ligt een van de mooiste stranden van Taranaki. Bij Opunake liggen populaire zandstranden, die door steile kliffen afgeschermd worden. Bezienswaardig is de Orimupiko-marae.

Om de Dawson-watervallen te bereiken, neemt u de zuidelijke toegangsweg naar het Egmont National Park. Even voor Hawera leidt een korte weg naar Ohawe Beach. Hawera is de belangrijkste stad in Zuid-Taranaki. Bij Hawera liggen fraaie stranden, met voor surfers ruige golven. Het King Edward Park wordt tot de mooiste parken van Taranaki gerekend. Even buiten Hawera is het Tawhiti Museum gehuisvest in een voormalige kaasfabriek. In dit sfeervolle museum wordt de geschiedenis van Zuid-Taranaki gevisualiseerd via levensechte schaalmodellen. U ziet onder andere een Maori-pa, Maori die een oorlogskano bouwen, een oude spoorlijn, een houtfabriek en een haven. Vanuit het museum rijdt op zondag het treintje van de Tawhiti Bush Railway.  

Stratford ligt 12 km ten noorden van Eltham en is de toegangspoort tot het oostelijke deel van het Egmont National Park. Bezoek in deze plaats het Taranaki Pioneer Village, een openluchtmuseum met veel gebouwen uit het begin van deze eeuw. Veel straten zijn hier vernoemd naar personen uit de toneelstukken van William Shakespeare. Stratford zelf is vernoemd naar het Engelse Stratford-upon-Avon, de geboortestad van Shakespeare. Vanuit Stratford zijn onder leiding van ervaren gidsen wandel- en klimtochten in het Egmont National Park te maken. Het is nu 22 km rijden naar Inglewood. Het is vanwege de uitgestrekte veeteeltgebieden moeilijk voor te stellen, dat hier ongeveer 150 jaar geleden dichtbegroeide bossen lagen. Maar de kolonisten hebben de bomen gekapt voor het verkrijgen van landbouwgrond. Als gevolg van erosie hebben sommige heuvels een wat merkwaardige vorm gekregen.  Vanuit Inglewood rijdt u over Highway 3 terug naar New Plymouth. Afslagen leiden naar Egmont Village, het Mangamahoe-meer en het Burgess-park.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.