Nieuw-Zeeland

Swipe

Wanganui

Wanganui (45.000 inw.) aan de monding van de rivier de Whanganui, ligt ongeveer halverwege Wellington en New Plymouth. De Whanganui is de op één na langste rivier van Nieuw-Zeeland. Hij ontspringt op de hellingen van de vulkaan Tongariro in het Tongariro National Park en stroomt dan eerst 315 km noordwaarts naar Taumarunui en buigt vervolgens in zuidelijke richting af naar de Tasmanzee. De naam van de rivier begint met wh, dus Whanganui. In de plaatsnaam ontbreekt de h.

De belangrijkste winkelstraat is Victoria Avenue, met winkels, eetgelegenheden en cafés. In het Queens-park liggen drie bezienswaardigheden bij elkaar. Het Wanganui Regional Museum behoort tot de beste regionale musea van het land. Vooral de Maori-expositie is indrukwekkend. Er hangen portretten van Maori-leiders en er zijn wapens en sieraden van jade te zien. Het topstuk is de 23 meter lange oorlogskano Mato-o-Houroa. Hiernaast ligt de Sarjeant Art Gallery, een klein kunstmuseum.

Het Whanganui Riverboat Centre ligt in een bocht van de rivier. Hier komt u alles te weten over de scheepvaart op de Whanganui, ooit de drukst bevaren rivier van Nieuw-Zeeland. Het topstuk is de raderboot Waimarie (1900) die 260 passagiers kon vervoeren. Vanuit Victoria Avenue kunt u de rivier oversteken naar de Durie Hill Elevator. U wandelt eerst door een tunnel naar het middelpunt van de berg, vanwaar een lift naar de top van Durie Hill (65 m) gaat. Deze heuvel biedt mooie vergezichten over de stad, de rivier en de kust. Bij helder weer is de vulkaan Taranaki te zien.

Ten zuiden van het centrum ligt de Saint Paul’s Memorial Church, een Maori-kerk met prachtig houtsnijwerk en geweven panelen. Wanganui heeft drie populaire stranden. Het gitzwarte strand van Castle Cliff ligt 8 km ten westen van de stad. Dit strand dankt zijn kleur aan het hoge kwartsgehalte van het zand. Vlak bij het strand mondt de rivier de Whanganui uit in de Tasmanzee, met als gevolg verraderlijke stromingen. Een ideaal surfstrand. Op het strand van Kai Iwi, dat 8 km ten noorden van Castle Cliff ligt, kunt u veilig zwemmen. Het minder drukke Turakina Beach ligt 30 km ten zuiden van Wanganui.