Nieuw-Zeeland

Swipe

Taupo, Tongariro National Park

Taupo (16.000 inw.), in het hart van het Noordereiland, trekt door zijn gunstige ligging aan het gelijknamige meer veel watersportliefhebbers en sportvissers. In de directe omgeving liggen een aantal geothermische- en natuurlijke bezienswaardigheden.

Het Taupomeer is de ondergelopen krater van een enorme vulkaan. Het meer ontstond duizenden jaren geleden na een spectaculaire vulkaanuitbarsting. Het kristalheldere Taupomeer is 42 km lang en 27 km breed. Ten zuiden van het meer liggen de vulkanen van het Tongariro nationaal park. Acacia Bay is een van de beste zwemlocaties. Hier borrelen de Waipahihi-warmwaterbronnen in het meer, waardoor de temperatuur van het water aangenaam warm is. Elders is de temperatuur van het water nogal fris. Er zijn vele mogelijkheden voor het maken van cruises. Zo vaart het stoomschip MV Ernest Kamp naar Mine Bay waar op de rotsen door de Maori aangebrachte graveringen zijn te zien. Op een aantal plaatsen zijn roeiboten, kano’s en motorboten te huur. Sportvissers kunnen in het meer op regenboog- en bruine forel vissen. Doordat de forellen hier onder ideale omstandigheden leven bereiken ze ongekende afmetingen.

 

In een bocht van de Waikato bevindt zich de springschans van de Taupo Bungyjump

Alle overige attracties liggen ten noorden van de stad, in het Wairakeipark. Van alle attracties zijn de Huka-waterval en de geothermische vlakte Craters of the Moon het populairst.Bij de Huka-waterval wordt de rivier Tongariro met grote kracht door een nauwe opening wordt gestuwd. Vanaf verschillende platforms is dit indrukwekkende schouwspel van heel dichtbij te zien. In Honey Hive New Zealand zijn bijenkasten te bezichtigen en is van achter glas te zien wat er zich binnenin allemaal afspeelt. U kunt er honingproducten proeven en kopen. Bij New Zealand Fruit Wines kunnen fruitwijnen en likeuren worden geproefd en gekocht. Dagelijks geopend van 9.00-17.00 uur. Het Vulcanic Activity Centre ligt er schuin tegenover. Op beeldschermen zijn de vulkanische activiteiten op het Noordereiland te zien. Boeiend zijn de documentaires over de vulkaanerupties in het Tongariro nationaal park.

De grootste trekpleister is de mysterieuze vallei Craters of the Moon. Op een open terrein in het bos treft u stoomkraters, kokende modderpoelen, veraste vegetatie en smeulende boomstronken. Vooral na een regenbui is de stoomontwikkeling enorm. Blijf altijd op de paden. Vanaf een heuvel heeft u een mooi overzicht van deze vlakte.

 

De Wairakei Natural Thermal Valley ligt ongeveer 20 km verder aan Highway 1. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de dampende roze, grijze en bruine modderpoelen, gekleurde rotsformaties en de stomende rivier de Wairakei. In deze vallei ligt een energiecentrale, waar vijf procent van Nieuw-Zeelands elektriciteit door middel van stoom wordt opgewekt. Voor documentatie en een informatieve film kunt u terecht bij hun bezoekerscentrum aan de Wairakei Road. Er worden rondleidingen door de energiecentrale georganiseerd. Dagelijks geopend.

 

De Hidden Valley ofwel het Orakei Korako Cave and Thermal Park ligt ongeveer een half uur ten noorden van Taupo, aan de oever van het Ohakurimeer. De Hidden Valley is alleen per boot te bereiken. Wandel er door een kleurrijke vallei met warmwaterbronnen en geisers. Spectaculair is de geothermische grot, met op veertig meter diepte een spiegelmeer. 

 

 Van Taupo gaat Highway 1 langs de oostoever van het Taupomeer naar Turangi. Turangi wordt de ‘Trout Capitol of the World’ genoemd, omdat hier het hele jaar door enorme forellen kunnen worden gevangen. De rivier de Tongariro biedt goede raft-mogelijkheden, ondanks dat de rivier door de aanleg van een waterkrachtcentrale enigszins is getemd. Vanuit Turangi zijn boottochten te maken over het Taupomeer en wandelexcursies in het Tongariro nationaal park. Rijdt u vanuit Turangi over Highway 1 verder zuidwaarts dan passeert u u de oostgrens van het Tongariro nationaal park. 

 

De vulkanen Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe in het Tongariro nationaal park willen nog wel eens ontwaken uit hun slaap en brullend kilometershoge aswolken uitbraken.Tijdens de laatste uitbarsting van de Ruapehu in 1995 waren de aswolken zelfs in Auckland waarneembaar. Het landschap is vertederend en angstaanjagend tegelijk. Geen wonder dat filmregisseur Peter Jackson de vulkaan Ngauruhoe als de ideale Doemberg zag voor zijn filmtrilogie The Lord of the Rings. De klimatologische omstandigheden zijn in dit park nogal wisselend. Het ene moment is het zonnig en windstil, het andere moment giert de wind om de vulkaantoppen en gutst de regen uit de hemel. De temperatuur kan in korte tijd met wel tien graden Celsius kelderen. Wandelaars moeten dan ook met sterk wisselende weersomstandigheden rekening houden. Als gevolg van de overheersende westenwinden valt de neerslag voornamelijk op de westhellingen. Ten oosten van de vulkanen liggen droge steppe-achtige gebieden, waar de grond voornamelijk uit zand en steen bestaat en nauwelijks iets wil groeien. Ten westen van de vulkanen liggen bossen en hebben de vulkaanhellingen een weelderige vegetatie. In de bossen leven inheemse vogels als de tui, de kiwi en de bellbird. In de moerassen komen orchideeën voor en groeit de zeldzame zonnedauw. Naarmate u hoger komt verandert het landschap in een toendravegetatie met grassen, alpinebloemen en orchideeën. In de hogere delen van het park groeien plantjes, die gehard zijn tegen wind, vorst, sneeuw en vulkaanas.

 

In Whakapapa Village staat het luxe Grand Chateau Hotel, een van de beroemdste hotels van het land. Drink een kop koffie in de lounge en geniet van de spiegels, kristallen kroonluchters, schilderijen en antieke voorwerpen. Vanuit het raam heeft u een mooi uitzicht op het golfterrein en de vulkanen. In dit skidorp zijn ook overnachtingsmogelijkheden voor mensen met een wat kleinere beurs. Whakapapa Village heeft verder alleen een kleine winkel, een koffieshop, een garage en een bezoekerscentrum van het nationaal park. Daar kunt u kennismaken met de geologische wording van dit park en de flora en fauna. Bij het bezoekerscentrum begint een aantal korte en lange wandelroutes. Enkele aanraders zijn: Een wandeling heen en terug naar de Taranaki-waterval (2,5 uur)  Een wandeling heen en terug naar de Silica-stroomversnellingen (2,5 uur). Een wandeling heen en terug naar de Tama Lakes (6 uur)  De Tama Lakes zijn twee kratermeren die tussen de vulkanen Ruapehu en Ngauruhoe liggen. Het wandelpad wordt met lange stokken aangegeven en gaat door een toendragebied met struikjes, orchideeën en met korstmossen begroeide stenen. Regelmatig ziet u de stille gevolgen van vroegere erupties.


In de zomer brengt de Ruapehu Alpine Skilift wandelaars naar de top van de Ruapehu. Op 2000 meter hoogte ligt een restaurant en cafe. Vanaf dat punt is het nog zo’n drie uur klimmen naar de vulkaankrater. Wees goed voorbereid. In de winter trekken de Whakapapa skipistes veel skiërs. Geen wonder, want dit is het enige skigebied op het Noordereiland.

De 17 kilometer lange Tongariro Crossing is met voorsprong de mooiste dagwandeltocht die in Nieuw-Zeeland is te lopen. Trek ongeveer zeven tot acht uur uit voor deze wandeling van Mangatepope naar Ketatahi. Laat u vanuit Whakapapa of het dorp National Park met de bus naar Mangatepope brengen. Dit kunt u regelen in de Whakapapa Camp Store.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.