Nieuw-Zeeland

Swipe

Geld

De munteenheid is de Nieuw-Zeelandse dollar (afgekort NZ$). Eén dollar bestaat uit honderd dollarcenten. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar en munten van 10, 20, 50 cent en 1 en 2 dollar. In winkels wordt het eindbedrag afgerond naar tien cent. Vijf cent of minder wordt naar beneden afgerond, zes cent of meer naar boven. Valuta en reischeques mogen onbeperkt worden in- en uitgevoerd. De wisselkoers bedroeg op 17 december 2012: 1 EURO is 1,56 NZD.


Travellercheques: U kunt reischeques kopen in euro’s of Amerikaanse dollars. Veel travellercheques zijn automatisch verzekerd tegen diefstal. Na een telefoontje ontvangt u binnen twee dagen nieuwe cheques. Het beste kunt u kiezen voor reischeques van American Express of Thomas Cook. Deze zijn op alle banken en post shops in te wisselen.


• Creditcard: Alle bekende creditcards, zoals MasterCard, Visa, Diners Club en American Express worden geaccepteerd. Als u een auto of camper wilt huren is het raadzaam een creditcard te gebruiken voor het betalen van de hoge waarborgsom.


• Pinnen: U kunt met een creditcard (voorzien van een PIN-code) en bankpas geld uit een geldautomaat opnemen. Let wel op of het logo op uw pasje overeenkomt met het logo op de geldautomaat. Informeer voor vertrek bij uw bank of u over een geschikt bankpasje beschikt.