Nieuw-Zeeland

Swipe

Souvenirs

•, Nieuw-Zeeland is een van de belangrijkste wolproducerende landen in de wereld. Wollen truien en vesten van zeer goede kwaliteit vinden dan ook gretig aftrek. Dat geldt ook voor schapenvachten.
•, In souvenirwinkels hangen de kledingrekken vol met mooie T- en sweatshirts. Een leuk aandenken of cadeau.
•, In de boekwinkels zijn veel boeken over Nieuw-Zeeland te koop. Vooral wandelgidsen, fotoboeken en kookboeken zijn populair.
•, Er zijn goede dvd’s over het Noorder- en Zuidereiland te koop.
•, Een fles wijn uit dit nog jonge wijnproducerende land is ook een leuk aandenken. Vooral de witte wijnen uit het gebied rond Hawke’s Bay en Marlborough zijn aan te bevelen. Overigens kunt u in Nederland bij veel slijters, wijnhuizen en supermarkten wijnen uit Nieuw-Zeeland kopen.
•, Veel toeristen kopen zogenaamde Maori-kunst. Maori zijn van oudsher zeer getalenteerd in het bewerken van hout, jade en been. Wat u in souvenirwinkels koopt is over het algemeen machinaal gedraaid. Alleen in ateliers is het duurdere handwerk verkrijgbaar. Populair zijn de amuletten van been of jade (greenstone). Erg gewild is het tiki-amulet. Dat is een afbeelding van een menselijk lichaam met grote ogen en een grote mond. Het betreft meestal een vrouwenlichaam. De tiki symboliseert het begin van het leven en zou geluk brengen aan de drager. Hangers met gestileerde afbeeldingen van dolfijnen, een vishaak of abstracte figuren zijn minder prijzig. Wilt u jade kopen, breng dan een bezoek aan een van de vele jade-ateliers in Hokitika op het Zuidereiland.