Nieuw-Zeeland

Swipe

Telefoneren

U kunt in Nieuw-Zeeland gewoon bellen met een normale Nederlandse GSM-telefoon. Wilt u met uw eigen mobieltje bellen dan zijn er twee goede alternatieven waarbij u een Nieuw-Zeelands telefoonnummer krijgt. Het is daarvoor wel noodzakelijk om over een simlockvrij toestel te beschikken.

(1) U kunt bij aankomst in Nieuw-Zeeland bij de Vodaphone Rental Stand op de luchthavens van Auckland en Christchurch een simkaart huren.

(2) U kunt een Nieuw-Zeelandse simkaart kopen (prepaid) om die in het eigen mobieltje te gebruiken. Een simkaart is universeel en past daardoor in ieder toestel. De dekking is in Nieuw-Zeeland niet overal geweldig. In de grote steden is de dekking geen probleem, maar daarbuiten is deze slecht tot zeer slecht. In nationale parken is mobiel bellen meestal onmogelijk. Een satelliettelefoon biedt overal dekking. Deze zijn op Schiphol te huur bij de Telecom Rent Center.

Veel hotels, hostels, campgrounds, touroperators en attracties hebben een zogenaamd Toll Free Number. U mag alleen vanuit Nieuw-Zeeland deze gratis 0800 nummers bellen. Het bellen vanuit een telefooncel is verweg het goedkoopst. Telefoneren naar Nederland en België kan met vrijwel elke telefoon. Eerst draait u 00, het nummer van de internationale directe verbindingsdienst en aansluitend het landnummer (voor Nederland 31, voor België 32). Draai vervolgens het kengetal van de stad (zonder 0) en het abonneenummer. De kosten zijn afhankelijk van de duur van het gesprek en de geldende tarieven. Tussen 20.00 uur en 08.00 uur belt u tegen een goedkoper tarief.

Telefooncellen accepteren telefoonkaarten en soms uw creditcard. Telefoonkaarten van NZ$5, 10, 20 of 50 zijn verkrijgbaar bij i-Site Visitor Centre’s, hotels en winkels met het phonecardvignet. Telefoneren vanuit een openbare telefooncel van Telecom binnen een district kost minimaal NZ$0,50. Het bellen naar andere districten is duurder. Evenals in Nederland verschijnen er steeds meer aanbieders van telefoondiensten, met wisselende (actie)tarieven. Bellen vanaf een hotelkamer is verreweg het duurst.

Wilt u een telefoongesprek naar Nederland of België door de ontvanger laten betalen, maak dan een ‘collect call’. U kunt dit doen via een operator in Nieuw-Zeeland of een operator in Nederland of België. Geef de naam van de persoon door die u wilt spreken en zijn telefoonnummer. U wordt pas doorverbonden als deze te kennen geeft de kosten op zich te willen nemen. Als u vanuit Nederland of België naar Nieuw-Zeeland wilt bellen, draait u eerst het nummer van de internationale directe verbindingsdienst (00), vervolgens het landnummer (64), het kengetal van de stad zonder nul en het abonneenummer.