Nieuw-Zeeland

Swipe

Met de bus

De langeafstandsbus is de goedkoopste vorm van openbaar vervoer. Nieuw-Zeeland heeft een zeer uitgebreid busnet. Vrijwel iedere plaats is met de bus te bereiken. De grootste en bekendste busondernemingen zijn InterCity Coachlines en Newmans Coachlines, die intensief met elkaar samenwerken. Zij onderhouden busverbindingen tussen alle belangrijke plaatsen. Hun langeafstandsbussen zijn comfortabel en beschikken over airconditioning en toiletfaciliteiten. De prijsverschillen tussen de ondernemingen zijn marginaal. Er wordt onderweg gestopt voor een koffie, lunch- en theepauze. Chauffeurs vertellen vaak enthousiast over wat er onderweg te zien is. Gratis dienstregelingen zijn verkrijgbaar bij bus- en treinstations en i-Site Visitor Centre’s.

Bent u van plan veel met de bus te reizen, dan kan het lonen een buspas te kopen. Voor toeristen is de InterCity Travel Pass een goede optie. Daar zijn twee soorten van. De 2 in 1 Pass (bus, veerboot), de 3 in 1 Pass (bus, trein, veerboot). Ze zijn er van 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 en 15 dagen. Verlenging is mogelijk. Kijk voor alle mogelijkheden en actuele prijzen op: www.travelpass.co.nz

Er zijn speciale lowbudgetbussen voor backpackers. Raadpleeg hun websites voor informatie, vertrek- en aankomsttijden en buspassen.