Nieuw-Zeeland

Swipe

Met de trein

Als gevolg van de geringe bevolkingsdichtheid en het heuvelachtige landschap was het aantal treinverbindingen in Nieuw-Zeeland altijd al erg gering. Sinds kort zijn ook nog eens een aantal onrendabele verbindingen geschrapt. Alleen de rendabele toeristische verbindingen bestaan nog.

Op het Noordereiland rijdt de Overlander tussen Auckland en Wellington (10 uur), dwars door het hart van het Noordereiland. Onderweg ziet u de actieve vulkanen van het Tongariro National Park, kloven met woeste rivieren en heel veel agrarisch landschap. De zogeheten Open Air Viewing-wagons maken het mogelijk om volop van de verschillende landschappen te genieten.

De Capitol Connection is een populaire forensentrein die alleen op werkdagen rijdt tussen Palmerston North en Wellington. Zitplaatsen kunnen niet worden gegarandeerd.

Op het Zuidereiland rijdt de TranzCoastal Express dagelijks tussen de havenplaats Picton en Christchurch (ruim 5 uur). Een onvergetelijke treinreis vlak langs de ruige Pacific Ocean met in het binnenland de ruige Kaikoura Mountains. De trein gaat door 22 tunnels en over 175 bruggen, waaronder Nieuw-Zeeland’s enige spoor-en-snelweg brug. Open Air Viewing-wagons bieden goede mogelijkheden voor het maken van foto’s. Er wordt onder andere gestopt in Blenheim en Kaikoura.

De Tranzalpine Express gaat dwars door de Zuidelijke Alpen en verbindt Christchurch met Greymouth (ruim 4 uur). De trein rijdt door een onbeschrijvelijk mooi landschap. Er wordt gestopt in Hanmer Springs. Vroegtijdig reserveren is noodzakelijk. Overigens geldt voor alle trajecten dat het verstandig is in de drukke maanden december, januari en februari te reserveren. Bel voor reserveringen gratis: 0800-802-802.

De Scenic Rail Pass is erg handig voor reizigers die tijdens hun verblijf in Nieuw-Zeeland regelmatig gebruik willen maken van Tranz Scenic-treinen. Er is een weekpas (inclusief 1 overtocht tussen Noorder- en Zuidereiland) en een maandpas (inclusief twee overtochten). Met deze pas mag u zelf uw route bepalen. Terugrijden op de route is toegestaan. U mag stoppen wanneer u maar wilt en zoveel reizen als de pas toelaat.