Nieuw-Zeeland

Swipe

Met een huurauto

Nieuw-Zeeland is een geschikt land om met de auto te verkennen. De wegen zijn goed onderhouden en veilig. Laat u niet afschrikken door het links rijden, want dat went snel. Er is een groot aantal autoverhuurbedrijven. De bekendste zijn Avis, Maui, Budget en Hertz. Zij hebben verhuurstations in de grote steden en op de luchthavens. Hun wagenpark bestaat uit Japanse en Amerikaanse wagens in verschillende prijsklassen. De huurprijs is afhankelijk van het type auto, het seizoen en de huurperiode. Auto’s worden per dag verhuurd. Een huurdag bestaat uit 24 uur. Haalt u de auto om 13.00 uur op, dan moet deze op de inleverdag voor 13.00 uur worden ingeleverd. Na 13.00 uur begint een nieuwe huurdag en betaalt u extra kosten. Haalt u de auto op bij een luchthaven of ferryterminal dan betaalt u vaak een kleine toeslag.

Het is verstandig u goed op de hoogte te laten brengen van wat wel en niet bij de huurprijs inbegrepen is. Zo maakt het nogal wat uit of er sprake is van een ongelimiteerd aantal kilometers of niet. Als dat wel het geval is mag u onbeperkt rijden zonder dat er nog kosten bijkomen. Anders moet u per gereden kilometer een bedrag bijbetalen. Dat kan behoorlijk oplopen. De lokale belasting (12,5% GST) en een basisverzekering zijn meestal bij de prijs inbegrepen. U kunt altijd het eigen risico afkopen en nog een Third Party Liability afsluiten. Dat is een aansprakelijkheidsverzekering voor schadeclaims van derden. Waterschade en schade veroorzaakt door het rijden op ongeschikte wegen zijn nooit meeverzekerd. Zo is het rijden op onverharde wegen niet toegestaan.

Voordat u de huurauto meekrijgt moet u een pittige waarborgsom betalen. Autoverhuurbedrijven geven daarbij de voorkeur aan betaling per creditcard. Het is bij grote verhuurbedrijven mogelijk om onder bepaalde voorwaarden en tegen achterlatingskosten de huurauto bij een ander verhuurstation achter te laten. De huurauto gaat vrijwel nooit mee de veerboot op. U laat dan de auto achter bij het verhuurstation in Wellington of Picton. Er staat aan de overkant een andere huurauto voor u klaar. Bespreek de huurauto al vooraf in Nederland of België. U bent dan meestal goedkoper uit. Overigens moet de bestuurder van een huurauto minimaal 21 jaar zijn en minstens een jaar een Nederlands rijbewijs bezitten. Voor alle huurders wordt een internationaal rijbewijs aanbevolen.

Een 4WD-auto heeft u beslist niet nodig. Of u moet het noorden van het schiereiland Coromandel en het Urewera National Park willen verkennen. Wel worden er steeds meer routes voor 4WD-auto’s uitgezet.

Aandachtspunten voor de automobilist

•, In Nieuw-Zeeland wordt links gereden. Maar op kruisingen hebben auto’s van rechts voorrang.

•, Op snelwegen geldt een maximumsnelheid van 100 km per uur; in de bebouwde kom 50 km per uur. Soms zult u een Limited Speed Zone tegenkomen. Daar geldt geen vastgestelde maximumsnelheid. Er wordt wel van u verwacht dat u met gepaste snelheid rijdt. De maximumsnelheden en afstanden staan in kilometers aangegeven.

•, Het verkeer op rotondes (round-abouts) heeft voorrang, tenzij anders aangegeven.

•, De chauffeur en passagiers op de voorbank zijn wettelijk verplicht een veiligheidsgordel te dragen. Indien gordels op de achterbank aanwezig zijn, moeten passagiers deze dragen. Kinderen moeten altijd een gordel gebruiken of in een autostoeltje met gordel zitten.

Koopauto met ‘buy-back’ garantie

Als u een paar maanden door Nieuw-Zeeland wilt reizen, kunt u er over nadenken om een goedkope tweedehands auto aan te schaffen. In de regel is dat meestal een gebruikte Japanse wagen. Overigens kost een tweedehandsauto in Nieuw-Zeeland nog erg veel geld. Bij sommige autodealers kunt u een auto kopen met een zogenaamde ‘buy-back’ garantie. U spreekt dan bij de koop het bedrag af waarvoor de dealer de auto aan het einde van uw reis terugkoopt. U weet dan zeker dat u een redelijk bedrag voor uw auto terugkrijgt. Dat weet u niet als u uw auto in de vrije verkoop doet. Een autoverzekering kost u nog enkele honderden Nieuw-Zeelandse dollars.

Fietsvakanties

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Tijdens deze fietsreis maak je kennis met Nieuw-Zeeland middels een totaal vernieuwd en verbeterd programma waarbij we voornamelijk rijden over de verkeersluwe...

v.a. 4749.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.