Nieuw-Zeeland

Swipe

Blenheim

Deze grootste stad in de provincie Marlborough heeft de meeste zonuren van het land. Blenheim (25.000 inw.) ligt op de Wairau-vlakte en vormt een enorm contrast met de noordelijker gelegen bergen van de Marlborough Sounds. Tot 1945 waren hier hoofdzakelijk schapenfarms. Hun aantal is drastisch afgenomen en er wordt steeds meer overgegaan op het fokken van herten voor vlees en lama’s voor wol. Maar de wijnbouw is de grootste bron van inkomsten geworden.

De wijnen uit deze streek behoren tot de beste van Nieuw-Zeeland en worden naar veel landen geëxporteerd. Het wijnmaken begon pas in de jaren zeventig van de 20e eeuw omdat algemeen werd aangenomen dat deze locatie te zuidelijk lag. Maar de droge zomers met een lage luchtvochtigheid en minder intense zonnestraling dan op het Noordereiland zorgen voor een uitstekende kwaliteit druiven. De meeste wijnhuizen heten bezoekers van harte welkom. Wijnliefhebbers wordt aangeraden de Marlborough Wine Trail te rijden. Deze autorit voert onder andere langs Montana Wines, Te Whare Ra Winery, Cellier Le Brun, Cloudy Bay Winery en Hunters Wines.

Drie wijnhuizen steken er met kop en schouders boven uit.

•,Montana Wines, in 1943 door Joegoslaven opgezet, is de oudste wijnonderneming in Marlborough. Ze is inmiddels uitgegroeid tot de grootste van het land. Er vindt elk uur een rondleiding plaats en dan bent u uiteraard in de gelegenheid om haar voortreffelijke sauvignon blanc en riesling te proeven. Montana Wines ligt aan Highway 1, ongeveer 5 km ten zuiden van Blenheim.

•,Cellier Le Brun bereidt op traditionele wijze mousserende wijnen. Deze wijnonderneming ligt 3,5 km ten noorden van Renwick.

•,Hunters Wines heeft een wijnbar en een voortreffelijk restaurant. Het ligt aan de Rapaura Road, ongeveer 3 km ten noorden van Blenheim.

Half februari wordt in Blenheim het jaarlijkse Marlborough Wine and Food Festival gehouden. Toch is februari niet de oogsttijd. Het automatisch plukken van de druiven gebeurt namelijk in de periode maart tot en met mei. Blenheim zelf heeft de bezoeker weinig te bieden. Slechts wat parkjes en een klein openluchtmuseum. Van Blenheim loopt Highway 1 verder noordwaarts naar Picton.

'

Fietsvakanties

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Tijdens deze fietsreis maak je kennis met Nieuw-Zeeland middels een totaal vernieuwd en verbeterd programma waarbij we voornamelijk rijden over de verkeersluwe...

v.a. 4749.00 p.p.