Nieuw-Zeeland

Swipe

Christchurch

Engelse kolonisten van de Canterbury Association stichtten in 1848 aan de monding van de rivier de Avon de stad Christchurch. Founding father John Robert Godley was een oerconservatieve en streng gelovige Engelsman die droomde van een perfecte geloofsgemeenschap, waarin kerk en staat het samen voor het zeggen hadden. De stadsbestuurders moesten daarom afkomstig zijn uit de betere kringen en het anglicaanse geloof voorbeeldig belijden. Maar ook aan het gepeupel stelde Godley hoge eisen. Zo moest een emigrant over goede referenties beschikken om voor een betaalde overtocht in aanmerking te komen. Hij moest een door zijn predikant vergeven getuigschrift kunnen overleggen waarin stond dat hij niet dronk en nijver en eerlijk was en dat hij en zijn gezin eerzame anglicaanse burgers waren. Alleen zo kon een godvruchtige stad ontstaan, vrij van armoede, drankzucht en criminaliteit. De uitverkoren kolonisten voeren als de zogenaamde Canterbury Pilgrims naar hun nieuwe vaderland.

De eerste 782 emigranten werden na een zware zeereis op de kade van Lyttelton onthaald door gouverneur Grey. Lokale Maori voerden de haka op als welkomsritueel. Het lachen verging de emigranten al snel toen ze hoorden dat ze over hun meegenomen bezittingen een flink bedrag aan invoerrechten moesten betalen. Een anglicaans Utopia bleek echter moeilijk te verwezenlijken, want al snel kwamen Ierse katholieken, Duitse lutheranen en Schotse presbyterianen. Desalniettemin werd het een typisch Engelse stad met Victoriaanse gebouwen en uitgestrekte parken. Deze ‘meest Engelse stad buiten Engeland’ is met ruim 325.000 inwoners de grootste stad op het Zuidereiland. Christchurch heeft ook de bijnaam ‘Garden City’, omdat maar liefst een achtste deel van zijn oppervlakte park is. Een zware aardbeving trof Christchurch in 2011 en 2012 met als gevolg een volledig verwoest centrum. Nog steeds zijn grote delen van het stadscentrum afgesloten.

Bezienswaardigheden in het centrum

In het centrum staan veel neogotische en Edwardiaanse gebouwen. Helaas is het woord 'stonden' beter op zijn plaats. Juweeltjes waren de anglicaanse kathedraal, de Old Government Building, het Canterbury Museum en het Arts Centre. Helaas zijn deze bouwwerken volledig verwoest of zwaar vernield en voorlopig als toeristische attractie van de lijst geschrapt. Het centrum is nog steeds gesloten voor publiek. Zodra duidelijk is welke attracties geopend zijn voor publiek, wordt dat op deze site vermeld.

Bezienswaardigheden buiten het centrum

Ook voor de bezienswaardigheden buiten het stadscentrum geldt dat veel attracties zijn vernield en gesloten voor publiek. Zodra attracties worden geopend, vermelden wij dit op deze website.

Fietsvakanties

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Tijdens deze fietsreis maak je kennis met Nieuw-Zeeland middels een totaal vernieuwd en verbeterd programma waarbij we voornamelijk rijden over de verkeersluwe...

v.a. 4749.00 p.p.