Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Christchurch naar Greymouth, via Arthur’s Pass

De Arthur’s Pass is een 160 km lange weg, die het plaatsje Springfield in Canterbury verbindt met Kumara aan de westkust. Deze weg loopt dwars door de Zuidelijke Alpen en leidt als enige naar het Arthur’s Pass National Park.

Vanuit Christchurch loopt Highway 73 eerst door de vlakke Canterbury Plains en klimt vervolgens naar de op 950 m hoogte liggende Porter’s Pass. De weg passeert vervolgens het Lyndonmeer, dat in de winter altijd dichtgevroren is en schaatsliefhebbers trekt. Highway 73 daalt slingerend door het maanlandschap van Castle Hill, met op de achtergrond het Craigieburngebergte. Vervolgens loopt de weg door het Craigieburn Forest Park, dat goede wandelmogelijkheden biedt. Dan volgt een gebied met kale heuvels, waar ooit de bomen zijn gekapt ten behoeve van de schapenteelt. Omdat wind en regen vrij spel kregen was een verwoestende erosie het gevolg. De weg gaat verder langs het Grassmeremeer en het Pearsonmeer. Het kale, heuvelachtige landschap gaat geleidelijk over in het beboste berglandschap van het Arthur’s Pass National Park.

De weg vervolgt door de hoge bergen van de Bealyvallei. Even voorbij de nederzetting Arthur’s Pass ziet u vanaf de weg de Devils Punchbowlwatervallen. De weg daalt nu geleidelijk richting de westkust. Bij Kumara Junction gaat Highway 73 over in Highway 6. Deze kustweg gaat in noordelijke richting naar Greymouth en Westport en in zuidelijke richting naar Hokitika en de gletsjers Franz Josef en Fox in het Westland National Park.