Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Christchurch naar Westport, via de Lewispas

Highway 7 is de meest noordelijke route, die de oostkust met de westkust verbindt. Deze route werd al door de Maori gebruikt om in het westen naar jade te zoeken. In 1937 werd de weg aangelegd. Na het verlaten van Christchurch gaat Highway 7 door de vlakke Canterbury Plains. Na het bereiken van de rivier de Waiau wordt het landschap heuvelachtig en komen de besneeuwde bergtoppen van de Zuidelijke Alpen in zicht.

Het plaatsje Hanmer Springs ligt zo’n 135 km ten noordwesten van Christchurch, op minder dan twee uur rijden. Dit kuuroord ligt in een mooi landschap met bergen, heuvels, bossen, meren en riviertjes. De grootste trekpleisters vormen de thermische baden, waarin de temperatuur van het water tussen de 36 en 40 °C schommelt. De warmwaterbronnen van Hanmer Springs werden in 1859 ontdekt, toen een schapenboer op meerdere plaatsen rook uit het struikgewas zag komen. Het bleken de stoomwolken te zijn van een aantal warmwaterbronnen. Al vrij snel werd de geneeskrachtige en rustgevende werking van de bronnen ontdekt. Toen in 1870 een postkoetsverbinding tussen Westport en Christchurch tot stand kwam, nam het aantal toeristen snel toe. De thermische baden hebben nog niets aan populariteit verloren en zijn dagelijks geopend.

Het is amper voor te stellen dat het Hanmer Forest Park zo’n honderd jaar geleden nog niet bestond. In 1903 moesten gevangenen op deze plek jonge boompjes planten ten behoeve van de bosbouw. In 1978 zag de overheid de recreatieve functie van het bos in en werden vele wandelroutes uitgezet. Een mooie wandeling leidt naar de top van Mount Isobel (1319 m), vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de omgeving. Reken voor de heen- en terugtocht op ongeveer 5 à 6 uur.

De rivieren in deze regio bieden mogelijkheden voor wildwatervaren en het maken van kano- en speedboottochten. Informeer bij de verschillende touroperators in Hanmer Springs. Vanuit Hanmer Springs slingert Highway 7 door een steeds bergachtiger wordende omgeving naar de westkust. Afslagen leiden naar het Lake Sumner Forest Park, waar korte en meerdaagse wandelingen te maken zijn. In het park liggen een aantal warmwaterbronnen. Wandelinformatie is verkrijgbaar bij het Hurunui Visitor Information Centre in Hanmer Springs.

Het hoogste punt van de Lewispas ligt op 912 meter. Op en nabij dit hoogste punt beginnen een paar wandelingen. De Tarn Nature Walk neemt slechts een halfuur in beslag. De wandeling naar de Lewis Pass Lookout duurt drie kwartier. Andere koek is de Saint James Walkway. Deze 66 km lange voettocht gaat door het bergachtige Lewis Pass National Reserve. Trek voor deze loodzware tocht vijf dagen uit.

Nu volgt de afdaling naar Springs Junction. Afslag Highway 65 gaat noordwaarts naar Lyell en Murchison. Highway 7 vervolgt naar Reefton. Vanuit deze plaats kunt u Highway 7 nemen naar Greymouth of Highway 69 naar Westport. Het voormalige goudzoekersstadje Reefton had de bijnaam ‘Quartzopolis’, omdat in de omgeving grote goudvondsten waren gedaan. Reefton was de eerste stad op het zuidelijk halfrond met elektrische straatverlichting. Het plaatsje heeft niet veel te bieden. Wel zijn in de omgeving herinneringen aan de goudzoekers te vinden. Onder andere in het Black’s Point Museum en de Old School of Mines.