Nieuw-Zeeland

Swipe

De Haast-pas

Na het oversteken van de rivier de Haast bereikt u al snel de gelijknamige nederzetting. De rivier, het plaatsje en de nog komende bergpas zijn vernoemd naar de Oostenrijkse geoloog Julius von Haast. In het South Westland World Heritage Visitor Centre maakt u kennis met de unieke flora en fauna van dit park, dat door de UNESCO op de wereldlijst van erfgoederen is geplaatst. De bochtige Haast-pas verbindt de westkust met het binnenland van Otago. De weg volgt de onstuimige rivier de Haast en loopt door het noordoostelijke deel van het Mount Aspiring National Park.

De weg eindigt bij Makaroa, aan het noordeinde van het Wanakameer. De aanleg van deze pas heeft ruim een eeuw in beslag genomen. Let onderweg op borden die de locatie van bijvoorbeeld een waterval aangeven. Stop zeker bij de Thunder Creek Falls en de Fantail Walk. Daar waar de rivieren Haast en Landsborough samenkomen, buigt de weg in zuidelijke richting en vervolgt door de Pleasant Flat, een open vlakte met vergezichten op de besneeuwde toppen van de Zuidelijke Alpen.

Bij de Gates of Haast-brug passeert Highway 6 het laagste punt van de pas. De brug werd in 1961 gebouwd, nadat de vorige door het wassende water was vernield. Bij aanhoudende regen wordt de Haast-pas weleens voor het verkeer afgesloten vanwege de hoge waterstand in de rivier. De weg daalt nu vrij snel en bereikt al spoedig de Makarora-vallei, waar de brede rivier de Makarora stroomt. Na het gehucht Makarora verandert het landschap in uitgestrekte vlakten met grote meren. Het Wanakameer is een van de grootste zuidelijke meren. Hier is het goed forelvissen en aan de oevers kunt u vrij kamperen.

Highway 6 gaat vervolgens over de Neck en loopt parallel aan de heuvelachtige westoever van het melkkleurige Haweameer naar Hawea. De Neck is een smalle strook land die het Hawea- en Wanakameer scheidt. Ten zuiden van Hawea splitst Highway 6 zich in twee richtingen. Oostwaarts richting Oamaru en Dunedin en westwaarts naar Wanaka.