Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Greymouth naar de Gletsjers

Ten zuiden van Greymouth ligt Shantytown, een reconstructie van een goudzoekersstadje aan de westkust rond 1880. Dit openluchtmuseum heeft een kerk, een gevangenis, een bank, een ziekenhuis, een kapperszaak, een brandweergarage, een saloon, een smederij en tal van oude winkels. In de zomer kunt u in een postkoets door het stadje rijden. Vanaf het station vertrekt ieder uur een stoomtrein voor een kort ritje naar een houtzagerij, dwars door een regenwoud met boomvarens. Wandel terug naar het stadje, via een goudwasserij, waar u zelf naar goud mag pannen.  

Hokitika (4.000 inw.), aan de monding van de gelijknamige rivier, is bekend vanwege de vele jade-ateliers. Een bezoek aan zo’n atelier, waar van jade (groensteen) sieraden en amuletten worden gemaakt, is de moeite waard. Het Westcoast Historical Museum besteedt vooral aandacht aan de geschiedenis van de westkust. Het heeft ook exposities over de Maori, jade en de flora en fauna. Vanaf het uitkijkpunt aan de monding van de rivier heeft u mooie vergezichten over Hokitika, de bergen, de rivier en de Tasmanzee. Wanneer u over de boulevard wandelt, bereikt u al snel het grijze zandstrand, met daarop door het zoute zeewater aangevreten boomstammen en takken, kenmerkend voor de stranden aan de westkust. Het voormalige goudzoekersstadje Ross ligt 30 km ten zuiden van Hokitika. Ooit lag hier een van de rijkste goudvelden van Nieuw-Zeeland.

Het Ross Historic Goldfields Visitor Centre is gehuisvest in een gebouw van de Bank of New South Wales (1883).  Bij dit bezoekerscentrum begint een aantal Historic Goldfields Walks. Vanuit Whataroa vertrekken tours van drie uur naar de witte-reiger-kolonie in de bossen aan de rivier de Waitangi Taona. Dit is de enige plek in Nieuw-Zeeland waar ze voorkomen. Volg Highway 6 verder zuidwaarts. Bij Harihari ligt de afslag naar het slechts 30 inwoners tellende gehucht Okarito. Het gebied rond Okarito is waarschijnlijk ‘het hooch verheven landt’ dat Abel Tasman in zijn scheepslogboek beschrijft. Op 13 december 1642 zag hij als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland en gaf het de naam ‘Statenlandt’. Een gedenknaald in Okarito herdenkt zijn ontdekking.

Fietsvakanties

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Tijdens deze fietsreis maak je kennis met Nieuw-Zeeland middels een totaal vernieuwd en verbeterd programma waarbij we voornamelijk rijden over de verkeersluwe...

v.a. 4749.00 p.p.