Nieuw-Zeeland

Swipe

Het eiland Stewart

Het derde eiland van Nieuw-Zeeland is het eiland Stewart, of zoals de Maori het noemen: Rakiura. Dit eiland is van noord tot zuid 65 km lang en van oost naar west 45 km breed. Het wordt van het Zuidereiland gescheiden door de Straat Foveaux. De rotsachtige kustlijn met zijn vele inhammen is maar liefst 750 km lang. Het eiland is heuvelachtig met Mount Anglem (981 m) als hoogste punt. Van de 400 mensen die op dit eiland leven, wonen de meesten in Halfmoon Bay. Toeristen bezoeken het eiland Stewart om zijn uitdagende wandeltracks en de nog onbedorven natuur. Maar liefst 93 procent van het eiland is natuurgebied.

Natuur

Ervaar op Stewart Island hoe Nieuw-Zeeland er voor de komst van mensen moet hebben uitgezien. Bosrijk en met een unieke flora en fauna. De bossen worden gedomineerd door inheemse boomsoorten als de kamahi, de rimu, de miro en de totara. Aan de kust groeit de zuidelijke rata, die in de zomer prachtige rozerode bloemen draagt. De lagere begroeiing bestaat uit breedblad, speerkruid, muttonbirdkruid, grasbomen, varenbomen en varenstruiken.

Het eiland Stewart is een eldorado voor vogelliefhebbers. Hier leven zeevogels als de bulleralbatros, de roetbruine pijlstormvogel, de duikstormvogel en de zuidelijke reuzenstormvogel. Op de rotsige kusten nestelen dikbekpinguïns, geeloogpinguïns en blauwe dwergpinguïns. In de bossen komen de kakapo, de bellbird, de tui, de kaka, de fantail en de geelkopparkiet voor. Beweerd wordt dat dwergpapegaaien er vaak dronken rondvliegen, vanwege de grote hoeveelheid nectar die ze uit de bloemen kunnen halen. In de dichtbegroeide bossen leeft de bruine kiwi, een zeldzaam nachtdier dat zich zelden laat zien. Toch heeft u op dit eiland meer kans een kiwi in de vrije natuur te zien dan elders in Nieuw-Zeeland. Ga ’s nachts met een lokale gids de bossen in.

Neem een regenjas en trui mee. Jaarlijks valt in Halfmoon Bay gemiddeld 1653 mm neerslag. In de bergen valt meer dan 5000 mm. Het klimaat is moeilijk te voorspellen en regen valt het gehele jaar door. Meestal staat er een stevige westenwind. Een zuidwestenwind voert koude lucht en een noordoostenwind brengt warme lucht naar het eiland. De temperatuur is het hele jaar door vrij mild. Het vriest in de winter alleen in de hogergelegen delen. De gemiddelde zomertemperatuur is 15 °C en de gemiddelde wintertemperatuur 9 °C.

Het eiland Stewart