Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Oamaru, via de Waitakivallei naar Mount Cook

Bij Pukeuri Junction, even ten noorden van Oamaru, gaat Highway 83 richting het Mount Cook National Park. De eerste kilometers gaan nog door vlak landschap, maar al snel wordt het heuvelachtig. In de Waitakivallei wisselen schapen- en hertenfarms elkaar af. De door deze vallei stromende rivier de Waitaki is een van de langste rivieren van Nieuw-Zeeland en vormt de grens tussen de provincies Otago en Canterbury. In het hart van deze vallei ligt Kurow, op de plek waar de rivier de Waitaki overgaat in het gelijknamige stuwmeer.  

Otemata werd in 1958 gebouwd voor de arbeiders die werkten aan het Aviemore and Benmore Power Project. Verder landinwaarts ligt Omarama. Er is een bezoekerscentrum, waar u informatie kunt krijgen over de Waitakivallei en het Benmore Power Project. Een natuurlijke bezienswaardigheid in de omgeving zijn de Clay Cliffs, die lijken op orgelpijpen in het landschap.

In de winter biedt het Lake Ohau Skifield beperkte skimogelijkheden. Neem in Omarama de afslag naar Twizel. De weg gaat langs een aantal meren en kanalen van het Upper Waitaki Hydro Power Development. Het betreft hier de meren Tekapo, Pukaki, Ohau, Ruataniwha en Benmore. Dit gebied is belangrijk voor de opwekking van hydro-elektriciteit.  

Twizel (1700 inw.) werd in 1969 gebouwd als tijdelijke woonplaats voor de arbeiders en ingenieurs die betrokken waren bij de aanleg van de kanalen en kunstmatige meren van het Benmore Hydro Power Project. Het biedt accommodatie en winkels. Van Twizel is het nog 60 km rijden naar het Mount Cook National Park. Highway 80 volgt de westoever van het Pukakimeer, dat wordt gevoed door de Tasmangletsjer. Het water heeft een turqoise kleur, omdat het veel gruis en modderdeeltjes bevat. Op een zonnige dag weerspiegelen de wolken prachtig in het meer.

In Mount Cook Village bevindt zich het hoofdkwartier van het National Park. Er zijn overnachtingsmogelijkheden. Tijdig reserveren is verstandig.