Nieuw-Zeeland

Swipe

Nelson

Het vriendelijke stadje Nelson aan de Tasmanbaai met zijn 45.000 inwoners is vernoemd naar de Engelse admiraal Nelson. Deze stad wordt vanwege de vele zonuren de ‘sunshine capitol of New-Zealand’ genoemd. In de zeer vruchtbare landbouwstreek ten noorden van Nelson worden onder andere druiven, appels, kiwi’s, hop en tabak geteeld. In Nelson en omgeving wonen meer dan driehonderd kunstenaars, van wie de meesten hun atelier voor bezoekers hebben opengesteld. Vanuit Nelson is het minder dan een dag rijden naar drie nationale parken; het Abel Tasman National Park in het noordwesten, het Nelson Lakes National Park in het zuiden en het Kahurangi National Park aan de noordwestkust.

Op Church Hill, aan het zuideinde van Trafalgar Street, staat de anglicaanse kathedraal. Deze is gebouwd van marmer, gehouwen uit de Takaka Hill. Vanaf de kathedraal loopt Trafalgar Street in noordelijke richting naar de jachthaven. Een gezellige straat met winkels, galeries en eethuisjes. Aan het noordeinde van deze straat bevindt zich het Nelson i-Site Visitor Centre. Verder noordwaarts lopend bereikt u al snel de gezellige jachthaven, vanwaar u goed zicht heeft op de kunstmatig opgeworpen ‘boulderbank’, die de haven beschermt. In Nelson is een aantal koloniale gebouwen bewaard gebleven. Zo staat aan Nayland Road een uniek oud huis, in 1855 gebouwd van modder en klei vermengd met stro en paardenhaar.

The Suter Art Gallery is ondergebracht in een huis in Tudor-stijl en grenst aan de Queen Gardens. De South Street Gallery, tegenover het Rutherford Hotel, is een bezichtiging waard. In een historische woning is het werk van regionale kunstenaars te zien. Lavender Hill Herb Garden in Collingwood Street is een meer dan honderd jaar oud huis, omgeven door een fraaie kruidentuin. Vanuit het centrum loopt u via Hardy Street of Bridge Street naar de Queens Gardens. In dit park kunt u aangenaam wandelen en relaxen. Volgt u de Hardy Street East dan bereikt u een park waarin het geografisch middelpunt van Nieuw-Zeeland ligt. Volg de bordjes ‘Centre of NZ Walk’ en een eenvoudige klim leidt naar de gedenknaald op een heuvel. De top biedt mooie vergezichten over Nelson, de Maitai Valley en Nelson Bay.  

Founders Park is een klein openluchtmuseum waar het verleden, het heden en de toekomst van Nelson uit de doeken wordt gedaan. Er zijn een koloniaal ziekenhuis, brandweerkazerne, garage, kroeg en vele oude auto’s te zien. Het Founders Park ligt aan Atawhai Drive 87. De spierwitte molen in dit park is overal in Nelson zichtbaar en vormt daardoor een goed oriëntatiepunt. Iets verderop aan de Atawhai Drive liggen de Miyazu Japanese Gardens, aangelegd vanwege de verbondenheid tussen Nelson en zijn zusterstad Miyazu in Japan. Een fleurig park met uiteraard veel vijvers en bruggetjes. Dagelijks geopend.

Het Nelson Provincial Museum ligt even buiten Nelson in het Isel Park. Er is vooral veel aandacht voor de Maori en de eerste kolonisten. Het 6 hectare grote Isel Park is de tuin van het karakteristieke Isel House, dat tussen 1880 en 1905 is gebouwd. In het Isel House zijn veel antieke meubels te zien. Op enkele kilometers rijden van Nelson ligt een aantal populaire zandstranden. Zo ligt Tahunanui Beach 5 km ten westen van het centrum. Bij dit populaire strand staat een standbeeld van de Nederlandse zeevaarder Abel Tasman.  

Rabbit Island ligt op 15 minuten rijden van Nelson en is via een brug verbonden met het vasteland. Hier liggen zandstranden met duinen en statige dennenbomen.  Voor nog mooiere zandstranden en aanzienlijk minder mensen rijdt u verder noordwaarts naar de Golden Bay.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.