Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Motueka naar Takaka

Na de afslagen naar Kaiteriteri en Marahau klimt Highway 60 over de Takaka Hill, een berg die veel graniet en marmersteen bevat en een wijdvertakt grottenstelsel kent. Het graniet steekt op een groot aantal plaatsen als loodgrijze punten uit de grond omhoog. Even voor de top leidt een 12 km lange onverharde weg naar Canaan, de westelijke ingang van het Abel Tasman National Park. De top van Takaka Hill biedt een spectaculair uitzicht over de Takaka Valley.

De meanderende rivier, die de vallei doormidden snijdt, ligt als een zilveren lint in het landschap gedrapeerd. In de verte grenst een goudgerande kust aan een diepblauwe zee. In het oosten liggen de beboste heuvels van het Abel Tasman National Park en in het westen de ruigere bergen van het Kahurangi National Park. De afdaling is bochtig en steil.  

Takaka is de belangrijkste plaats in de Golden Bay en biedt accommodatie, restaurants en winkels. Het Golden Bay Museum & Gallery heeft een kleine expositie over de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman en zijn ontmoeting met de Maori in de beruchte Moordenaars-baai. Vanuit Takaka gaat Highway 60 naar Collingwood en een secundaire weg naar Totaranui in het noorden van het Abel Tasman National Park.