Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Wellington met de veerboot naar Picton

Na vertrek uit Wellington vaart de veerboot of catamaran van Interislander eerst een uur langs de zuidkust van het Noordereiland om vervolgens de oversteek naar het Zuidereiland te maken. Bij mooi weer een onvergetelijke ervaring, maar bij storm een nachtmerrie. Het kan behoorlijk spoken in de Cook Strait, de zeestraat vernoemd naar de Engelse zeevaarder James Cook. Na ongeveer twee uur varen bereikt u de Marlborough Sounds en vindt de veerboot beschutting in de Tory Channel, een smalle waterweg tussen beboste heuvels. Rechts ligt het eiland Arapawa. De Tory Channel is vernoemd naar het schip de ‘Tory’, dat aan het einde van de negentiende eeuw de overtocht van Britse kolonisten van de New Zealand Company van Picton naar Wellington verzorgde. Tot 1940 waren in deze zeestraat vele pelsjagers actief.

De Tory Channel mondt uit in de Queen Charlotte Sound. Deze belangrijke fjord wordt gekenmerkt door beboste heuvels, beschutte inhammen, baaien, eilandjes en gouden zandstranden. De Queen Charlotte Sound is op zijn smalst anderhalve kilometer en bij de monding in de Straat Cook zo’n tien kilometer breed. Het was de al eerdergenoemde James Cook die in 1770 als eerste Europeaan de Queen Charlotte Sound invoer. Hij ging met zijn schip de ‘Endeavour’ voor anker in Ship Cove, een baai ergens aan de rechteroever van deze fjord. Op 15 januari hees Cook op het eiland Motuara de Britse Union Jack, een paar maanden nadat hij het Noordereiland al voor Groot-Brittannië had geclaimd. Cook vernoemde deze fjord naar koningin Charlotte, de vrouw van de Britse koning George III. Nadat de veerboot de Queen Charlotte Sound is ingedraaid, komt al snel eindbestemming Picton in zicht.

Fietsvakanties

Fietsvakantie Nieuw Zeeland

Tijdens deze fietsreis maak je kennis met Nieuw-Zeeland middels een totaal vernieuwd en verbeterd programma waarbij we voornamelijk rijden over de verkeersluwe...

v.a. 4749.00 p.p.