Nieuw-Zeeland

Swipe

De Milford Track

Van de meerdaagse trektochten in het Fiordland National Park, is de Milford Track de populairste. Deze ‘mooiste wandelroute op aarde’ verbindt het Te Anaumeer met de Milford Sound. De Milford Track begint ten noorden van het Te Anaumeer. U wandelt door prachtige valleien omgeven door bergen en over de 1073 m hoge MacKinnen-pas. Van hieruit loopt een track naar de Sutherlandwaterval, die van 580 m naar beneden klettert en daarmee de op vier na grootste waterval ter wereld is. De Milford Track eindigt op Sandfly Point in Milford Sound. Deze track was tot de voltooiing van de Homertunnel in 1953, de enige mogelijkheid om over land de Milford Sound te bereiken. Wandelend door het regenwoud en het hooggelegen grasland bent u even terug in een ongerept stukje Nieuw-Zeeland. 

De 53,3 km lange Milford Track is individueel of in een groep te lopen. Voor de zogenaamde ‘freedom walker’ is vrijheid de voornaamste drijfveer. Aan het individueel lopen zitten enkele nadelen. U moet al maanden van tevoren reserveren bij het DOC in Te Anau of Queenstown. U bent helemaal op u zelf aangewezen en moet alles zelf dragen; rugzak, kookstelletje, enzovoort. U mag uiteraard wel gebruikmaken van de vele comfortabele hutten langs de track. Langer dan één nacht in dezelfde hut verblijven is niet toegestaan, want iedere wandelaar is verplicht de trektocht in vier dagen te voltooien. De wandelrichting is altijd van Te Anau naar de Milford Sound. De Milford Track is van begin november tot midden april voor wandelaars geopend. Sneeuwval en ijzige winden maken het lopen in de overige maanden nagenoeg onmogelijk. 

U kunt ook deelnemen aan een zesdaagse georganiseerde trektocht. Een groep biedt behalve gezelligheid ook veiligheid, omdat er zeer ervaren gidsen meelopen. Het grootste voordeel is dat je geen zware bepakking hoeft mee te zeulen. Dat vergemakkelijkt het lopen en stelt veel mensen in de gelegenheid om Fiordland wandelend te verkennen. Individualisten en georganiseerde wandelaars lopen elkaar nooit voor de voeten omdat ze in andere hutten overnachten.

Dag 1: Glade Wharf-Clinton Hut (5 km; 1,5 uur)

Vanaf Te Anau Downs brengt een bootje wandelaars naar de overkant van het meer. Dan is het slechts een kilometer lopen naar Glade House, de eerste overnachtingsstop voor groepswandelaars. Even voorbij Glade House hangt de eerste en tevens grootste van de negen hangbruggen die de Milford Track telt. Freedom walkers moeten nog een uur verder lopen door de dichtbegroeide bossen langs de rivier Clinton naar Clinton Hut. Omdat in het hoogseizoen de hutten door wandelaars ruim vooraf zijn geboekt is het verplicht om de eerste nacht in de Clinton Hut te verblijven. Buiten het seizoen mag eventueel verder worden gelopen tot de Mintaro Hut.

Dag 2: Clinton Hut-Mintaro Hut (16,5 km; 6 uur)

De rivier Clinton wordt gevolgd tot het Mintaromeer, aan het begin van de MacKinnonpas. Vele stroompjes moeten worden overgestoken die aardig kunnen opzwellen tijdens plensbuien. Het hoogtepunt van deze dag is het spectaculaire uitzicht op de MacKinnonpas en de Pompolonagletsjer. Groepswandelaars overnachten in de Pompolona Hut. Freedom Walkers lopen anderhalf uur verder naar de Mintaro Hut.

Dag 3: Mintaro Hut-Dumpling Hut (14 km; 6 – 7 uur)

Vandaag staat een twee uur durende zigzagbeklimming van de MacKinnonpas op het programma. Een zware klim die wordt beloond met prachtige vergezichten over het Mintaromeer en de Clinton Canyon. Rust uit bij de MacKinnon Memorial. Dan volgt nog een klim naar het hoogste punt van de track (1069 m). Het is nu 8 km afdalen over rotsachtig terrein naar de Dumpling Hut. Voor veel wandelaars is dit het zwaarste stuk en een aanslag voor knieën en enkels. Een extra wandeling van anderhalf uur leidt naar de spectaculaire Sutherlandwatervallen. Een aanrader.

Dag 4: Dumpling Hut-Sandfly Point (18 km; 5,5 – 6 uur)

Met de zware track van de derde dag nog in de benen komt het goed uit dat het vandaag een vrij makkelijke wandeldag is. Er hoeft niet veel te worden geklommen. Tijd om volop te genieten van de natuur. Een boot brengt wandelaars in twintig minuten van Sandfly Point naar Milford Sound.