Nieuw-Zeeland

Swipe

Oamaru

Oamaru telt 15.000 inwoners en is het handelscentrum voor de schapenteelt. In het verleden was het ook een belangrijke exporthaven voor graan. Een groot aantal belangrijke gebouwen in de stad is opgetrokken van roomwit Oamaru-steen. De meeste gebouwen van Oamaru-steen worden beheerd door de Oamaru Whitestone Civic Trust. Deze organisatie is gehuisvest in het Criterion Hotel in Tyne Street.

De Forrester Gallery is ondergebracht in de voormalige Bank of New South Wales (1884). De façade wordt ondersteund door zes massieve Dorische zuilen. In dit museum is het werk van Nieuw-Zeelandse kunstenaars te zien.

De National Bank of Otago (1871) staat ernaast. Dit gebouw heeft vier Dorische zuilen en is ontworpen door Robert Lawson. In het drie verdiepingen tellende Mercantile Warehouse (1882) konden honderdduizend zakken graan worden opgeslagen. 

De Smith’s Grain Store uit 1881 is waarschijnlijk een van de mooist versierde graanpakhuizen ter wereld. Het Courthouse (1883) is het pronkstuk van de stad en de kroon op de samenwerking tussen Forrester en Lemon. Dit gerechtsgebouw heeft een Italiaans aandoende façade en wordt nog steeds voor zittingen gebruikt.

Andere gebouwen van Oamaru-steen zijn de Harbour Board Office (1876), het Customs House, de Union Bank (1879) en de voormalige Post Office (1883). De Thames Street Bridge over de Oamaru Creek was tot aan de opening van de Sydney Harbour Bridge in 1932 de breedste brug van het zuidelijk halfrond.

De anglicaanse Saint Luke Church op de hoek van Tees Street en Itchen Street is in verschillende fasen gebouwd. Het zuidschip in 1866, de rest van het schip in 1876, de torenspits in 1913 en het westportaal in 1922. Het North Otago Museum exposeert over Noord-Otago.

De Oamaru Public Gardens worden tot de mooiste tuinen van Nieuw-Zeeland gerekend. Geniet er van de waterpartijen en de grote diversiteit aan bomen, struiken en planten. 

Het Oamaru Car Museum bezit een unieke collectie voertuigen. Vlak bij het centrum huist een kolonie blauwe pinguïns. Wandel vanuit Tyne Street over de Waterfront Road richting de vuurtoren op Cape Wanbrow. De pinguïns nestelen aan het eind van de Waterfront Road. Ze komen tegen de avond aan land, na overdag in zee op vis te hebben gejaagd. Het strand waar ze aan land komen is verlicht. De pinguïns zijn indigoblauw en hebben een witte borst. Ze zijn 40 cm hoog en hebben een gewicht van ongeveer een kilo.

Even ten zuiden van Oamaru ligt de Parkside-steengroeve, waar de unieke Oamaru-steen door middel van dagbouw wordt gewonnen.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.