Nieuw-Zeeland

Swipe

Schiereiland Otago

Dunedin ligt aan het begin van het schiereiland Otago, dat eigenlijk alleen tot zijn recht komt als u er een volle dag voor uittrekt. Dit smalle schiereiland van vulkanische oorsprong biedt mooie tuinen, het enige kasteel in Nieuw-Zeeland, eenzame zandstranden, steile kliffen, zeehonden, pinguïns en albatrossen. Er zijn onvergetelijke kustwandelingen te maken.

De populaire witte zandstranden van Saint Clair en Saint Kilda liggen op een paar kilometer van het centrum. De stranden zijn met de stadsbus te bereiken.

Er loopt slechts één weg over het schiereiland Otago. Rijdend over deze Portobello Road bereikt u al snel de Glenfalloch Woodland Gardens. In deze tuin, aangelegd rondom een oud pioniershuis, staan rododendron-, azalea- en fuchsiastruiken. De tuinen zijn het mooist in de lente.

Verder rijdend richting Portobello krijgt u de afslag naar Larnach Castle, dat in 1871 werd gebouwd door bankier en politicus William Larnach. Dit in Schotse stijl gebouwde kasteel bezit veel marmer, Venetiaans glas en houtsnijwerk. Het is ingericht met prachtige antieke meubels. De balzaal was een geschenk voor zijn lievelingsdochter Katie, ter gelegenheid van haar twintigste verjaardag. Deze zaal doet nu dienst als restaurant. De kasteeltoren biedt een mooi uitzicht over het omliggende land. In de kasteeltuin bloeien in het voorjaar rododendrons en in de zomer een grote diversiteit aan vaste planten.  

Portobello is de enige nederzetting op het schiereiland. Een afslag leidt naar het New Zealand Marine Studies Centre and Westpac Aquarium waar in een aantal watertanks de zeefauna is te bewonderen. Ook is hier de zeldzame tuatara te zien.  

Penguin Place is de beste plek om geeloogpinguïns te observeren. Deze zeldzame pinguïnsoort komt tegen het einde van de middag aan land na een dagje vissen in zee. In de kolonie zijn loopgraven en observatiehutten aangelegd, waardoor u de pinguïns van heel dichtbij ziet. Er zijn broedkasten geplaatst die zorgen voor beschutting, schaduw en privacy.

Op de meest noordoostelijke punt van het schiereiland ligt Taiaroa Head, de enige plek ter wereld waar een albatroskolonie op het vasteland nestelt. In het bij de kolonie gelegen informatiecentrum komt u veel te weten over deze vogels, die een spanwijdte van wel drie meter kunnen hebben. De observatiepost op Taiaroa Head is geopend van mei tot november. Bij de parkeerplaats van het informatiecentrum is vanaf een uitzichtsplatform een aalscholverkolonie te zien. Hier vliegen aan het eind van de middag ook albatrossen langs. Het kost niets en is niet aan openingstijden gebonden. Bovendien ziet u ze beter. Onderaan de kliffen ligt Pilots Beach, waar veel zeehonden zwemmen.

Naast de albatroskolonie ligt Fort Taiaroa. In 1884 besloot de toenmalige gouverneur van Nieuw-Zeeland Sir William Jervois om bij de vier belangrijkste havens van het land een fort te bouwen, om een mogelijk Russische aanval het hoofd te kunnen bieden. Het kanon is de grootste bezienswaardigheid in dit ondergrondse fort. Er is tevens een expositie over het Nieuw-Zeelandse leger in het begin van de negentiende eeuw te zien. Fort Taiaroa is dagelijks te bezichtigen.