Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Dinedin naar Oamaru

Vanuit Dunedin volgt Highway 1 de kust in noordelijke richting naar Christchurch. Ongeveer halverwege ligt Palmerston, vanwaaruit u de Otago Goldfields Heritage Trail kunt rijden; een tocht langs historische goudzoekersplekjes in het binnenland van Otago.

De Moeraki Boulders liggen ongeveer 40 km ten zuiden van Oamaru op het zandstrand van Hampden Beach. Het zijn ronde, gladde, grijze bollen van verschillende afmetingen. De grootste exemplaren hebben een omtrek van vier meter. Ze zijn van vulkanische oorsprong en ongeveer zestig miljoen jaar geleden gevormd door chemische processen in de zeebodem. Ze komen tevoorschijn uit de kliffen, als gevolg van erosie. Een aantal boulders is door erosie in enorme stukken gespleten. De boulders zijn volgens Maori-legenden voedselmanden, die vanuit de grote kano Arai-ti-uru overboord waren geslagen. Nadat ze aanspoelden op het strand veranderden ze in steen. De afslag naar de Moeraki Boulders ligt 3 km ten noorden van Moeraki. Kleinere boulders liggen iets noordelijker op Katiki Beach, dat door toeristen nauwelijks wordt bezocht.

Bij het Moeraki Boulderpark Restaurant begint de Moeraki Heritage Trail, een korte wandeling langs bezienswaardigheden als de Moeraki Boulders, de Kothitanga Church, het Centennery Park, de Whalers Lookout en de vuurtoren van Moeraki.

In het vissersplaatsje Moeraki Village staan een gerestaureerde Maori-kerk uit 1862 en een oude vuurtoren. Op de zuidstranden van het schiereiland Moeraki komen geeloog- en blauwe pinguïns voor.