Nieuw-Zeeland

Swipe

Van Dunedin naar Queenstown

Voor een bezoek aan de goudstadjes in het binnenland van Otago, verlaat u Dunedin in zuidelijke richting via Highway 1. Op een uur rijden van Dunedin ligt Waipori, Maori-naam voor ‘donker water’.

Bij het Mahinerangimeer liggen twee historische goudzoekersbezienswaardigheden, namelijk een ondergrondse kwartsmijn en een ingenieus systeem van waterdistributie met kanalen, reservoirs en aquaducten. U kunt er een bezoek brengen aan de Waipori-watervallen. In Lawrence ontdekte Gabriel Read het eerste goud van Otago. Tienduizend goudzoekers trokken al snel naar het Tuapeka Goldfield. In het Lawrence Museum staat deze goldrush centraal.

Bij Roxburgh waren tijdens de goldrush in de rivier de Clutha zo’n twintig baggerschepen actief. Bij een lage waterstand is ten noorden van het stadje een gezonken baggerschip te zien. Halverwege het Roxburghmeer ligt de Fruitlands Gallery, ooit een goudzoekerspub en nu een restaurant en kunstnijverheidswinkel.  

Alexandra ligt ingeklemd tussen de bergketens ‘Old Man’ en ‘Old Woman’. In het Alexandra Museum is een expositie over goudzoekers te zien. Vervolg de weg naar Clyde, met zijn vele oude stenen gebouwen. In het gerechtsgebouw uit 1864 is het Dunstan’s Goldfield Museum gehuisvest. Bezoek het Olivers Restaurant, ooit een bevoorradingspost voor goudzoekers. Dominant aanwezig is de stuwdam aan het zuideinde van het Dunstanmeer.

Bendigo was een van de succesvolste goudzoekersstadjes in Otago. Hier staat een aantal vervallen huisjes tussen hoog tussockgras. Let op waar u loopt, want er zijn hier mijnschachten van wel 170 m diep.

In Cromwell kunt u het Cromwell Museum en het Old Cromwell Historic Village bezoeken. Even ten zuiden van Cromwell ligt het Kawarau Gorge Mining Centre, waar nog werkende machines uit de goudzoekerstijd te bewonderen zijn. Er worden demonstraties gegeven. Vervolg de weg richting Queenstown. Het is de moeite waard om onderweg de goudzoekersstadjes Arrowtown en Macetown te bezoeken.

Rondreizen

Groepsrondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens deze zeer complete en afwisselende rondreis door Nieuw-Zeeland reis je door overweldigende natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen,...

v.a. 4399.00 p.p.