Noorwegen

Swipe

Design

De Scandinavische landen staan bekend om hun doordacht design. Binnen het Scandinavisch design nam Noorwegen na de Tweede Wereldoorlog lang een onbeduidende plaats in. Door de Olympische Spelen van Lillehammer in 1994 kwam het Noors design weer op de wereldkaart. De olie-industrie gaf een flinke impuls aan nieuwe ontwerpen. De bedrijven in deze sector wilden zich graag onderscheiden.


De Noorse regering verklaarde 2005 tot het jaar van het design. Het design moet een exportproduct worden. Er zijn speciale instellingen die het gebruik van design, onder meer in het bedrijfsleven, bevorderen, zoals Norsk Form en de Noorse Design Raad. Design heeft ook de actieve belangstelling van koningin Sonja.


Vooral in de meubelindustrie en de architectuur komt het design goed tot uiting. De aanwezigheid van een bloeiende meubelindustrie komt mede door de houtproductie. Noren hebben, vergeleken met andere Europeanen, veel huisruimte om meubels te plaatsen, door het bezit van vakantiehuisjes en vrijstaande woonhuizen. De Noren geven tegenwoordig vaak de voorkeur aan designmeubelen. Tot de bekendste meubelfabrikanten behoren Ekornes, Håg en Stokke. De laatste produceerde onder andere de bekende Tripp Trapp kinderstoel.


Tot de meest gerenommeerde designondernemingen behoort Norway Says in Oslo, gespecialiseerd in onder meer meubelen, gebruiksvoorwerpen en binnenhuisarchitectuur. In Olso bevindt zich het Museum voor Decoratieve Kunst en Design, een onderdeel van het Nationale Museum (Nasjonalmuseet, www.nationalmuseum.no).

Zweden > Jämtland > Järpen-Accommodatie

Kallsedets Fjällcenter

Het terrein ligt aan het Juvuln Meer en vlak bij de 336. Een alternatieve route naar Noorwegen voor wie de E14 wil...

v.a. 1260.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen