Noorwegen

Swipe

Eten en drinken

De Noorse keuken kenmerkt zich door een eigen karakter. Regelmatig winnen Noorse koks internationale prijzen, waaronder de Franse Bocuse d’Or. Het Gastronomisk Institutt, het kenniscentrum en de internationale promotor van de Noorse keuken, wijst graag naar de zalmacademie in Azië en de Noorse kazen in Frankrijk om de status van de Noorse culinaire producten aan te tonen.


De Noorse keuken is min of meer ontstaan uit het feit dat het groeiseizoen kort was en het voedsel moest worden geconserveerd voor de lange winter. Drogen, roken, inzouten en andere technieken werden daarvoor gebruikt. Ook viel de keuze op gemakkelijk te bewaren voedsel, als wortels, bieten, graan en aardappelen.


Het eigen karakter van de Noorse keuken herkennen toeristen onder andere aan de rijke traditie met vis, de wafels en de zure room, de broodvariatie, het gebruik van verschillende soorten bessen, het rijke ontbijt en de regionale variaties.


De Noren zijn in de laatste halve eeuw anders gaan eten. Noorwegen is geen aardappelland meer. De aardappel verloor zijn domi-nante positie. Rijst en pasta’s wonnen daarentegen terrein. De vleesconsumptie bleef enigszins gelijk, het eten van vis(producten) kelderde. Dat geldt ook voor de vet- en olieconsumptie. Noren eten meer fruit en groente dan ooit tevoren. Dit heeft onder andere te maken met het aanbod in de supermarkt, dat door import fors is toegenomen. Noorwegen heeft door de noordelijke ligging en het bergachtig karakter slechts relatief weinig landbouwgrond. Bovendien is het aantal soorten landbouwgroenten dat in Noorwegen verbouwd wordt beperkt.


Noren drinken sinds de laatste decennia minder melk en meer frisdranken. Halfvolle en magere melk zijn favoriet boven volle melk. Noren geven iets meer geld uit aan eten en drinken dan Nederlanders, maar beduidend minder dan de inwoners van de Noord-Mediterrane landen.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen