Noorwegen

Swipe

Favoriete voedsel

Tot de meest gegeten vissoorten in Noorwegen behoren zalm, kabeljauw, haring, makreel, schelvis en sprot. Ook schelpdieren zijn populair, zoals mosselen, garnalen en kreeft. Noren vangen graag vis in zoetwater. Tot de meest gegeten vleessoorten behoren rund-, schapen- en lamsvlees. Ook eland- en rendiervlees worden graag opgediend.


Noorwegen is geen land dat veel groenten voortbrengt. Het ligt nogal noordelijk en goede tuinbouwgrond is relatief schaars. Koolraap, wortelen, koolsoorten, bloemkool en broccoli zijn veel aangetroffen groenten. Augurken en komkommer treft men vaak als bijgerecht aan. De Noren beschouwen de aardappel als een groente op zich, die ook wordt gebruikt voor het aandikken van sauzen en het maken van cake.


Het fruitgebied van Noorwegen ligt langs de Hardangerfjord. Het gaat om onder andere appels, aardbeien en pruimen. Het fruit heeft een kort groeiseizoen, maar in de zomer lange dagen. Noorwegen is bekend vanwege de vele bessenoorten: frambozen, verschillende soorten bosbessen, cranberries en moerasbessen. Noren verzamelen in de late zomer en het najaar massaal wilde bessen. Sommige fanatieke plukkers houden hun beste pluklocaties voor anderen verborgen. Jeneverbessen en jonge jeneverbestwijgjes worden in de Noorse keuken gebruikt in vlees- en wildschotels.


Tot de favoriete kruiden behoren dille en kardemom. Gerst groeit tot ver in het noorden. Het wordt onder andere gebruikt voor het bereiden van het bekende flatbrød. Noren bakken graag met graanmeel en soms met aardappelmeel, vaak in combinatie met vruchten. Noren hebben een opvallende zuiveltraditie. Hun voorkeur voor zure room en zure melk (een soort karnemelk) heeft een lange geschiedenis.


Ook heeft Noorwegen speciale kazen, zoals gammelost (kaas uit West-Noorwegen, gemaakt van zure koemelk met een groenblauwe kleur door schimmelsporen), jarlsberg (een halfzachte gatenkaas) en gjetost (geitenkaas).

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen