Noorwegen

Swipe

Ontbijt (‘Frokost’)

Het Noorse ontbijt in hotels en de betere B&B-adressen is erg stevig en uitgebreid. Een behoorlijk ontbijt was vroeger onontbeerlijk in een land waar men lang buiten moest werken en dat lange winterdagen kent. In het verleden bestond een ontbijt vaak uit een pap van melk en meel, soms aangevuld met room.

Naast vele soorten brood en beleg kunnen gasten in Noorwegen kiezen uit talrijke visvariaties, yoghurt, diverse soorten cornflakes, gebakken of gekookte eieren, roerei, hete worstjes en gebakken aardappelen. De visvariaties bij het ontbijt zijn voor Nederlanders ongekend: gedroogde zalm, zalmsalade, makreel in tomatensaus, zure haring, garnalen en soms kreeft. Af en toe treft men het heerlijke witte vlees van de grote koningskrab aan, een exoot die de kust van Noorwegen leeg graast.

Kaas is eveneens populair. Bijvoorbeeld ‘brunost’ (enigszins zoete, bruine kaas, gemaakt van geiten- of koeienmelk) of ‘gulost’ (gewone, milde koeienkaas).

Het zoete en hartige boterhambeleg in Noorwegen is ongeveer hetzelfde als in Nederland. Verschillende soorten jam staan op de ontbijttafel. De jam gemaakt van Noorse bessen valt natuurlijk op, bijvoorbeeld de oranjegele molte (kruipbraam) of de tyttebær (rode bosbes). Leverpostei (leverpastei) en svolværpostei (vispastei met kabeljauwlever en -leverolie) maken soms ook deel uit van het ontbijt.

Brood is er in Noorwegen in vele soorten: wit, bruin, volkoren, broodjes. Meestal wordt brood ongesneden verkocht. In supermarkten is het brood ook in gesneden en voorverpakte vorm aanwezig. Flatbrød is Noors roggebrood dat doorgaat voor specialiteit.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen