Noorwegen

Swipe

Weer en klimaat

Klimaatzones van Noorwegen

Noorwegen heeft een mild klimaat vanwege de warme Golfstroom die langs haar kust stroomt. Dankzij die warme Golfstroom heeft Noorwegen een mild klimaat op breedtegraden waar in andere delen van de wereld polaire omstandigheden heersen, en vriezen de havens langs de Noorse westkust ‘s?winters nergens dicht. Kenmerkend voor het Noorse klimaat is de grote wisselvalligheid, en door de bergachtige geografie vindt men er grote weer- en klimaatverschillen op vaak korte afstanden.

Noorwegen kent drie klimaatzones:

•, Langs de zuidkust en de westelijke fjordenkust heerst een regenrijk zeeklimaat. Door de combinatie van frontale neerslag en stijgingsneerslag valt de meeste regen in Noorwegen in een smalle zone 50 km landinwaarts langs de westkust. De meeste regen valt in het gebied tussen Bergen en Ålesund en langs de kust van Nordland. Brekke bij Bergen heeft het hoogste neerslaggemiddelde met 3575 mm regen per jaar, en in 1990 viel er 5596 mm regen. Bergen heeft de twijfelachtige eer houder te zijn van het regenduurrecord: 81 dagen neerslag achter elkaar! De zon schijnt in Bergen gemiddeld 1223 uur en dankzij de warme Golfstroom is de gemiddelde temperatuur langs de Noorse kust vrij mild, gemiddeld 7,7 graden in Bergen (vergelijkbaar met De Bilt).

•, Achter de hoge bergen in het binnenland heerst een droog landklimaat. In het zuiden heerst in het binnenland een landklimaat met koude winters en warme zomers, maar verder naar het noorden overheersen koele zomers. De jaartemperaturen nemen naar het noorden toe geleidelijk af tot een gemiddelde temperatuur van 2,3 graden bij de Noordkaap. Het beste weer heeft Oost-Noorwegen. Sommige dalen liggen zo beschut dat het er ’s zomers erg droog is en flink warm kan worden. In de regenschaduw van hoge bergen ligt de gemeente Sjåk (bij Lom), de droogste plaats van Noorwegen met jaarlijks 278 millimeter regen. Oslo en Kristiansand hebben met respectievelijk 1632 en 1795 uur jaarlijks meer zonneschijn dan De Bilt (1477 uur). Ook de hoogste zomertemperaturen worden gemeten in Oost-Noorwegen en langs de zuidkust. Nesbyen heeft het Noorse temperatuurrecord met 35,6 graden. Maar ook in Finnmark kan het tropisch warm worden als gevolg van de middernachtzon: in Sihccajavri (Finnmark) werd het ooit 34,4 graden.

•, De derde klimaatzone is die van het hooggebergte en het hoge noorden, waar een toendraklimaat heerst, met koele zomers en koude winters. In het hooggebergte en op de gletsjers daalt de gemiddelde jaartemperatuur snel naar waarden onder nul en kan het ook ’s zomers vriezen. De bergtop Fanaråken (in de Jotunheimen) heeft met -8,3 graden de laagste julitemperatuur. In de lange donkere wintermaanden kunnen de temperaturen op de Finnmarksvidda dalen tot onder -40°C. Karasjok heeft het kouderecord van Noorwegen met -51,4°C (1 januari 1886). Ook in Oost-Noorwegen langs de grens met Zweden kan het ’s winters erg koud worden (-40 graden). Alleen een klein gebied van Noord-Noorwegen rond de stadsgemeente Vardø ligt echt in de Arctische zone en heeft een poolklimaat, waar de gemiddelde temperatuur van de warmste maand van het jaar lager is dan 10°C.

Bron: Vereniging voor weerkunde en klimatologie.

Sneeuwval in Noorwegen

In Noorwegen kan al vanaf september de eerste sneeuw blijven liggen, en de laatste sneeuw pas in juni verdwijnen. De hoeveelheid sneeuw verschilt sterk en de meeste sneeuw valt in februari en maart. Langs de zuidkust valt de minste sneeuw maar in de bergen van Zuid-Noorwegen neemt het aantal sneeuwdagen snel toe tot 190 dagen rond Geilo. Dit is haast net zo veel als verder noordelijk in Tromsø (188 dagen) of Finnmark.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen