Noorwegen

Swipe

Fietsen en mountainbiken

Noorwegen is een geweldig land voor fietsers. Met zijn enorme afstanden en vele onverharde wegen is Noorwegen het domein van de langeafstandsfietser, maar vooral in het zuidelijk deel van Noorwegen zijn ook veel mogelijkheden voor kortere dagtochten en mountainbiketochten. Een bergverzet is meestal noodzakelijk, en bredere banden in verband met onverharde landwegen. Fietsersvriendelijke accommodaties herkent u aan de bordjes ‘syklist velkommen’. Bij het maken van fietstochten is het handig om af en toe een stuk per boot, bus of trein af te leggen. Fietsen kunnen zonder veel moeite met de meeste veerboten, bussen en treinen mee. Wie liever af en toe een fiets huurt kan terecht bij sportwinkels, toeristenbureaus, campings en hotels. Een fiets huren kost ca. e?15 per dag. In Noorwegen worden vooral mountainbikes verhuurd. Voor mountainbiken zijn veel streken geschikt. Vooral de skigebieden zijn voor mountainbikers interessant. ‘s Zomers proberen deze gebieden toeristen te lokken met uitgezette MTB-routes en downhill routes (fietsvervoer met de kabelbaan omhoog). Bekende plaatsen voor downhill terreinfietsen zijn Hemsedal en Narvik.

Voor meer informatie: Sykkelturisme i Norge Fylkeshuset, Skiën, 935529955, bike-norway.com. Norske Bygdeopplevelser AS organiseert fietsreizen in Noorwegen. Op haar website kunt u veel ideeën opdoen voor mooie fietstochten (norske-bygdeopplevelser.no).

Enkele aan te raden fietsroutes/fietsgebieden zijn:

•De Rallarvegen, de oude transportweg over de Hardangervidda die de spoorarbeiders rond 1900 gebruikten voor de aanleg van de spoorbaan Oslo – Bergen; mountainbike noodzakelijk (rallarvegen.no).

•Noordzeefietsroute: rustige kustroute van Flekkefjord naar Haugesund, hoofdzakelijk over vlak terrein, lengte 296 km.

•Eilandhoppen langs de Noorse westkust, tussen Stavanger en Bergen. •, Onverharde bergwegen rondom het Hallingdal en Valdres (aansluiting op Rallarvegen mogelijk).

•Langs de voet van de Jotunheimen (en per boot over het meer van Bygdin).

•Onverharde bergwegen rondom het Gudbrandsdal (Peer Gyntvegen, Friisvegen) en de Birkebeiner fietsrace van Rena naar Lillehammer (eind aug.).

•Boswegen in Finnskogen, Hedmark.

•Rond het Femundmeer (onderdeel van een fietsroute van Røros naar Lillehammer).

•Fietsroute langs het Telemarkkanaal in Zuid-Noorwegen (te combineren met een boottrip over het kanaal terug).

•Lofoten, kust van Helgeland (spectaculaire landschappen, geringe hoogteverschillen).

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen