Noorwegen

Swipe

Auto winterklaar maken

In de winter bereikt u Noorwegen het best met het openbaar vervoer (vliegen, trein), maar wie avontuurlijk is ingesteld kan natuurlijk ook met eigen auto gaan. Wie met eigen auto een rit door Noorwegen gaat maken doet er goed aan zich terdege voor te bereiden en zijn auto winterklaar te maken. Veel wegen worden wel geruimd in de winter, maar niet gestrooid. De aangereden sneeuw is prima te berijden, maar vereist beslist winterbanden of spijkerbanden (‘piggdekk’). Gewone winterbanden volstaan voor een kort bezoek, maar voor een lange rondrit door Noorwegen dient u beslist spijkerbanden aan te schaffen of te huren.

Een andere noodzakelijke voorziening is een elektrische verwarming voor de motor, zodat ook probleemloos starten bij buitentemperaturen tot -30 C mogelijk is. Op parkeerplaatsen van hotels, campings en huisjes staan kastjes met een stopcontact waar je de stekker van de motorverwarming in kunt steken zodat de motor op temperatuur blijft.

En denk verder aan de volgende handigheidjes: spray voor sloten en deuren om dichtvriezen te voorkomen, zet ruitenwissers ‘s nachts van de ruiten af, vul de ruitenwisservloeistof met antivries, neem een sneeuwschep mee, zorg voor een goede accu en vervang de motorolie door speciale dunnere winterolie.

Wees in de winter extra alert op rendieren en elanden op de wegen! De dieren gebruiken ook liever de schoongeveegde wegen dan de soms metersdiepe poedersneeuw in het bos. Een voordeel hiervan is dat u in de winter veel meer kans heeft om elanden te zien dan in de zomer.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen