Noorwegen

Swipe

Back country skitrektochten

In Noorwegen zijn veel mogelijkheden voor meerdaagse back-countrytochten door de bergen. Back country langlaufen (of toerlanglaufen) is langlaufen buiten de sporen. U trekt zelf uw spoor door bossen en bergen. De beste periode voor skitrektochten is maart - april (in de maanden daarvoor is de sneeuw te diep en te los, zijn de dagen te kort en donker, en is de temperatuur het laagst). Tijdens Pasen lijken alle Noren die kunnen skiën in de bergen onderweg. Het is de enige periode met overvolle hutten. Als buitenlander kun je de week van Pasen en de week er na beter mijden.

Noorwegen kent een uitgebreid netwerk van berghutten, waarvan een aantal ’s winters is bemand. De onbemande berghutten in Zuid-Noorwegen zijn doorgaans bevoorraad met voedsel. Voor het gebruik van deze hutten kan je als DNT-lid een sleutel aanvragen, die past op alle hutten in het hele land. In Noorwegen zijn de meeste berghutten onbemand, en niet bevoorraad. Veel winterroutes door de bergen worden vanaf Pasen gemarkeerd met berkentakken.

Wie zelfstandig winterse trektochten onderneemt moet vertrouwd zijn met onderwerpen als weerkunde, lawinegevaar en oriëntatie (kaart, kompas, GPS), of kan anders beter tochten ondernemen onder leiding van een gids. U kunt als Nederlander mee met georganiseerde skitrektochten van de Noorse DNT, die jaarlijks 20 tot 30 tochten organiseert (www.dntoslo.no).

De auteur van het Reishandboek Noorwegen, Henk Filippo organiseert voor privégroepen regelmatig cross country skitochten in Noorwegen.

Enkele aan te bevelen berggebieden voor skitrektochten in Noorwegen zijn:

•, Hardangervidda (ruige kale bergplateaus, lange afstanden zonder al te veel hoogteverschillen).

•, Skarvheimen (tussen Hardangervidda en Jotunheimen; goed bereikbaar vanaf de spoorlijn Oslo-Bergen; skiën rond Finse tot in mei mogelijk). •, Jotunheimen (hoogste bergen; voor ervaren skiërs en liefhebbers van ’toppturen’).

•, Breheimen (skitrektocht met tent en gletsjeruitrusting; alleen skiërs met alpiene ervaring, april-mei).

•, Huldreheimen (bebost gebergte, geschikt voor beginnende cross country skiërs).

•, Rondane (afwisselend berggebied met bemande en onbemande hutten).

•, Trollheimen (gevarieerd berggebied, haast even wild als Jotunheimen, voor ervaren skiërs).

•, Narvikfjellene (berggebied onder de spoorlijn Narvik-Abisko, beste periode april).

•, Nordkalottruta door de Indre Troms (leeg en gevarieerd berggebied, kleine onbemande hutten, beste periode april).

•, Finnmarksvidda (kaal landschap, bemande hutten, lange afstanden, beste periode april-mei).

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen