Noorwegen

Swipe

Kajakken en kanoën

Noorwegen is een fantastisch kanoland! Kanoërs kunnen er kiezen uit verschillende soorten water: rivieren, meren, fjorden en de zee, ieder met zijn eigen eigenschappen en eisen. Langs indrukwekkende rotswanden en watervallen peddelen van fjorden als Geirangerfjord of Nærøyfjord is een onvergetelijke ervaring, nog veel mooier dan wanneer u het vanaf een veerboot ervaart. In het Jostedal kan men een unieke kajaktocht maken over het Styggevatnet tussen de ijsbergen van de Austdalsbreen gletsjer. Wie veel wil varen doet er goed aan om eigen kano’s of kajaks mee te nemen, maar op steeds meer plaatsen (campings, toeristenbureaus, kanocentra) kan men kano’s en kajaks huren, of tochten maken onder leiding van een gids. Huurprijzen schommelen rond e?30 per dag.

Zeekajakken
Vrijwel de hele kust van Noorwegen, van Rogaland tot Lofoten is een paradijs voor (ervaren) zeekajakkers. Gezien het weer en de soms gevaarlijke getijden-
stromingen is een gedegen uitrusting en voorbereiding noodzakelijk. In de fjorden van West-Noorwegen, op de Lofoten en de Vesterålen zijn diverse zeekajakscholen, waar u begeleide dagtochten kunt maken.
Enkele Noorse zeekajakscholen zijn: Coastal Odyssey, Geiranger, 995118062, mob. 91118062, www.coastalodyssey.com; Lofoten Aktiv AS, Kabelvåg, 976073000, mob. 9923 1100,
www.lofoten-kajakk.no; Nordic Ventures AS, Voss, 956510017, www.nordicventures.com; Moreld AS, Skjolden, 940467100, www.moreld.net.
Als het er niet stormt is het prachtig varen in het glasheldere blauwe water voor de Noord-Noorse kust. Een interessant internationaal evenement is de Arctic SeaKayak Race, een zeekajak rally, die jaarlijks wordt gehouden in de Lofoten of Vesterålen en open staat voor buitenlandse deelnemers (meer informatie: www.askr.no). De scherenkust van Zuid-Noorwegen met eilandjes en relatief beschut water vormt een prachtig gebied voor meer of minder ervaren zeekajakkers.

Meren en wildwater
Het grootste deel van de Noorse meren is geschikt om er te kanoën! Wie echter vanuit de meren de rivieren naar de kust wil afvaren moet zich terdege voorbereiden, want veel rivieren hebben moeilijke wildwaterpassages, of zijn zelfs onbevaarbaar! Noord-Noorwegen heeft vrijwel geen geschikte meren om op te varen. Sommige Noorse rivieren zijn alleen voor (zeer) ervaren wildwaterkajakkers te bevaren, andere voor iedereen. Informeer van tevoren goed naar de moeilijkheden. De meeste rivieren zijn het beste vroeg in het seizoen te varen, wanneer er voldoende water is (mei-juni). Aan het eind van de zomer zijn veel rivieren moeilijker te bevaren en minder mooi.
Informatie: Duitse DKV-Auslandführer, band 4 Skandinavien, een nuttige gids met beschrijvingen van de bekendste vaarroutes op de grote meren en vrijwel alle Scandinavische rivieren.

Raften en canyoning
In veel toeristenplaatsen worden raftexcursies aangeboden, doorgaans op rivieren met stroomversnellingen van de categorieën II - IV. Voor raften kan men onder andere terecht in het Ottadal, het Setesdal (Evje), Trysil en Voss. Canyoning, een combinatie van zwemmen in stroomversnellingen, abseilen en oevers bewandelen, kan men onder meer in het Ottadal en in Vågå. De minimumleeftijd is doorgaans 16 jaar.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen