Noorwegen

Swipe

Musea

Noorwegen telt verrassend veel interessante musea en galeries. Vaderlandse geschiedenis en cultuur staan er in hoog aanzien. Noorwegen heeft musea over geschiedenis en cultuur (prehistorie, Vikingen, Samicultuur, Tweede Wereldoorlog, plaatselijke historie en folklore), visserij (aquaria, zalm, haringvangst), oliewinning en mijnbouw (mijnen, mineralen zoeken), natuur (gletsjers, fjorden, hooggebergte, bossen), architectuur (staafkerken, openluchtmusea) en schilderkunst.
Ze zijn er nog wel, die stoffige musea met vitrinekasten vol opgegraven vaasjes en klederdrachten, maar de meeste Noorse musea zijn flink met de tijd meegegaan. Veel (nieuwe) musea gaan prat op hun ‘living history’, en maken van elke te bezichtigen plek een ‘te beleven’ plek. Gidsen en enthousiaste medewerkers, al dan niet in de kleding van toen (steentijd, Vikingentijd), slepen je de belevenis in. Oprechte, bevlogen en geloofwaardige gidsen leiden je rond, veelal in spetterend Engels.
Om te voorkomen dat je na bezoeken aan de minder vernieuwende musea snel een verzadigingspunt bereikt is het raadzaam uit die vele tientallen (openlucht)musea een gerichte keuze te maken en alleen de interessantste te bezoeken. Aan het begin van elke streek vindt u onder het kopje ‘Highlights’ een opsomming van de belangrijkste musea.
Openingstijden van musea wisselen sterk. Musea zijn vaak op maandag gesloten en in het hoogseizoen (half juni t/m augustus) zijn de openingstijden veel ruimer dan in het winterseizoen. Vooral kleine musea en musea op het platteland zijn in de winter gesloten of alleen open op afspraak. In de grotere steden hebben de bekende en populaire musea ruimere openingstijden. De website www.museums.dk/norge.html geeft een overzicht van een aantal museumwebsites.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen