Noorwegen

Swipe

Hurtigruten, ‘s werelds mooiste bootreis

Een unieke manier om langs de Noorse kust te reizen is met de schepen van de Hurtigruten (Noors: ‘sneldienst’). Hurtigruten adverteert met de slagzin: ‘De mooiste zeereis ter wereld’. Of dit zo is moet de reiziger zelf uitmaken, maar het is waar dat de schepen langs de kust van Noorwegen prachtige plekken passeren. De Hurtigruten ontstond uit een idee van August Kriegsman Gran, de regeringsadviseur voor het stoomschipwezen, in 1891. Hij wenste een vaste scheepvaartverbinding tussen Trondheim en Hammerfest. Grote stoomschipmaatschappijen toonden geen interesse, de jonge en kleine Vesteraalens Dampskibsselskap wel. De Hurtigruten telt op dit moment 35 aanloophavens en elf schepen. De Hurtigruten is een combinatie van een cruiseschip, vrachtschip en veerboot. De nieuwe schepen zijn verfraaid met kunst en behoorlijk luxe. Dagelijks vertrekt vanuit Bergen een schip om alle havens langs de kust tot Kirkenes aan te doen. Een nauwkeurig schema zorgt ervoor dat elke haven dagelijks door een van de 11 schepen wordt aangedaan.

U kunt met speciale reispakketten de hele tocht langs de Noorse kust maken, maar u kunt ook op iedere plaats opstappen en 1 of meerdere trajecten meevaren (met of zonder accommodatie). De passagiers aan boord zijn een mix van cruisepassagiers en Noren die de schepen als gewone veerboten gebruiken. De Hurtigruten begon ooit als post- en cargoschip, en ook nu nog vervullen de schepen vooral in het noorden een belangrijke transportfunctie. Aan boord zijn enkele restaurants, een aantal schepen heeft op het bovendek een bubbelbad, maar het mooiste is telkens het panorama-uitzicht op de fjorden, de steile kliffen en in het uiterste noorden de middernachtzon. Onderweg ziet u veel zeevogels en met geluk een walvis of dolfijn. De schepen nemen behalve passagiers ook een (beperkt) aantal auto’s mee. Het loont daarom om tijdens een rondrit door Noorwegen af en toe een traject met de Hurtigruten te varen. Vaak scheelt dat u grote stukken heen-en-weer rijden.

De schepen van de Hurtigruten doen langs de Noorse kust de volgende plaatsen aan: Bergen, Florø, Måløy, Torvik, Ålesund, Ålesund, Molde, Kristiansund, Trondheim, Rørvik, Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna, Ørnes, Bodø, Stamsund, Svolvær, Stokmarknes, Sortland, Risøyhamn, Harstad, Finnsnes, Tromsø, Skjervøy, Øksfjord, Hammerfest, Havøysund, Honningsvåg, Kjøllefjord, Mehamn, Berlevåg, Båtsfjord, Vardø, Vadsø - alleen in noordelijke richting -, en Kirkenes.

In het voor- en naseizoen zijn er vaak aantrekkelijke kortingen, en voor de terugreis Kirkenes-Bergen geldt vaak een korting van 50 % en gaat uw auto gratis mee (voor losse trajecten kunt u prijzen aanvragen, 1 enkel traject varieert van ca. 100 tot 400 NOK per persoon en voor uw auto ca. NOK 300). Informatie, dienstregeling en boekingen: via de Norske Turist Service, de Nederlandse agent van de Hurtigruten, en op www.hurtigruten.com.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen