Noorwegen

Swipe

Trein

Noorwegen heeft vanwege zijn bergachtige geografie een beperkt spoorwegnet, maar de treinen zijn erg comfortabel en luxe. Op de lange trajecten tussen Oslo en Stavanger, Bergen en Trondheim rijden moderne intercitytreinen en nachttreinen. Vanaf vliegveld Gardermoen gaat een speciale hogesnelheidstrein naar Oslo. Reservering voor exprestreinen is verplicht. Kaartjes koopt u op de stations, of in de trein als u opstapt op kleine haltes.

On-line kunt u eenvoudig kaartjes reserveren; vaak zijn er aantrekkelijke aanbiedingen (mini-pris) als u minimaal 2 dagen van tevoren een kaartje koopt. De Noorse spoorwegen (Norges Statsbaner NSB) heeft een praktische on-line reisplanner. Met een Scanrailpas kunt u in meerdere Scandinavische landen voordelig met de trein reizen (onbeperkt reizen voor 5, 8, 10 of 21 dagen.

In Noorwegen zijn de belangrijkste spoorlijnen:

•, Sørlandsbanen van Oslo naar Kristiansand en Stavanger.

•, Bergensbanen van Oslo naar Bergen; een zijlijn van deze spoorlijn is de toeristische Flåmsbana tussen Myrdal en Flåm aan de Aurlandsfjord.

•, Rørosbanen van Hamar via Røros naar Trondheim.

•, Nordlandsbanen uit Oslo naar Fauske en Bodø.

•, Troms en Finnmark hebben geen spoornet, maar via de Zweedse Nordpilen spoorlijn uit Stockholm kunt u tot Narvik reizen.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen