Noorwegen

Swipe

Wandelen en trektochten

Noorwegen heeft onbeperkte mogelijkheden voor het maken van wandelingen, tochten naar bergtoppen en trektochten. Gemakkelijke paden zoals u in Nederland gewend bent zult u er echter weinig tegenkomen. Door reliëf, rotsige ondergrond, drassige moerasgebieden en dichte bossen vallen de meeste wandelpaden in Noorwegen in de categorie ‘bergpaden’. Het wandelseizoen in (de bergen van) Noorwegen loopt van juni tot begin september. In voor- en najaar (mei, september, oktober) zijn alleen wandelingen in de lagere gebieden mogelijk. Van november tot april ligt er in de bergen sneeuw. In juli is het weer doorgaans het beste, maar ook het eind van de zomer (eind augustus, begin september) met zijn herfstkleuren is een ideale wandelperiode. De meeste berggebieden van Noorwegen zijn vanwege voorzieningen als informatiecentra, gemarkeerde paden en berghutten erg geschikt voor wandeltochten en meerdaagse trektochten. Ook de meeste Noorse nationale parken kennen een netwerk van wandelpaden, die vaak echter nogal lastig zijn. Natuurbescherming komt er op de eerste plaats, toeristische voorzieningen zijn daaraan ondergeschikt.

Den Norske Turistforing

De Noorse wandelvereniging Den Norske Turistforing (DNT) werd in 1868 opgericht en groeide uit tot de grootste wandelorganisatie van Noorwegen met 200.000 leden en vele lokale afdelingen. Kenmerk van de DNT is de rode ‘T’, die u overal in de bergen tegenkomt als markering op rotsen en steenmannen. De DNT zorgt voor de markering van 20.000 km wandelpaden (‘s? winters loipen) en beheert 460 berghutten verspreid over heel Noorwegen.

DNT hutten zijn in 3 categorieën ingedeeld: grote bemande hutten (waar voor u wordt gekookt), kleine onbemande hutten met zelfbediening (met levensmiddelenvoorraad) en onbemande hutten zonder voorraden (vooral in Noord-Noorwegen). Voor de onbemande hutten heeft u een sleutel (standartnøkkel) nodig die op alle hutten past. Deze sleutel kunt u aanvragen als u lid wordt van de DNT. Het lidmaatschap van de DNT geeft u aanzienlijke korting op overnachtingen in hutten. Als lid ontvangt u uitgebreide informatie over wandelroutes, huttentochten, wandeltips en -adviezen, en kunt u zich extra abonneren op het tijdschrift Fjell og Vidde.

http://english.turistforeningen.no/

Wandelen en trektochten

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen