Oman

Swipe

Algemene gezondheidsregels

• Was uw handen regelmatig;
• ‘Cook it, peel it or leave it’: eet alleen nadat het gekookt of gepeld is;
• Drink gezuiverd mineraalwater of gekookt water;
• Draag gesloten, comfortabele schoenen die de enkels bedekken;
• Blijf uit de zon en gebruik zonnecrème;
• Neem een EHBO-set mee. Voeg toe: muggenstift, zonnecrème, aspirine, immodium, een pakje suiker en een pakje zout (voor ORS) en pincet.

Zonnesteek

In geval van een zonnesteek, kan het menselijk lichaam niet meer afkoelen. Hierdoor stijgt de temperatuur in het lichaam tot boven 40°C; dit kan in extreme gevallen leiden tot de dood.

Symptomen

Warme en rode huid, hoofdpijn, versnelde hartslag, desoriëntatie en verlies van het bewustzijn.

Hoe te voorkomen

Zorg ervoor dat u niet te lang in warme plaatsen (zoals de auto of zonneschijn) bent. Bedek uw hoofd met een pet en draag luchtige kleding die is gemaakt van lichte stoffen (bijvoorbeeld katoen). Drink dagelijks minimaal twee liter water.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën, parasieten en virussen die u binnenkrijgt.

Symptomen

Doorgaans kunnen braken en/of diarree twee tot zes dagen na de besmetting optreden. Indien deze verschijnselen langer dan een week aanhouden, dient u een arts te bezoeken.

Hoe te voorkomen

Reizigersdiarree is soms moeilijk te voorkomen. Drink mineraalwater en eet gekookt en doorgebakken voedsel. Indien u last heeft van diarree, is het van belang dat u niet uitdroogt. Drinken van veel water is hiervoor niet voldoende, u verliest immers ook elektrolyten en suiker. Compenseer dit door een oplossing van zout en suiker te nuttigen. Meng hiervoor één liter water met acht theelepels suiker en een halve theelepel zout (dit mengsel heet ‘ORS’). Eet alleen voedsel dat gemakkelijk verteerbaar is, zoals crackers, matzes en bouillon.

Hepatitis A

Hepatitis A is een virus dat u kunt krijgen door besmet eten en drinken tot u te nemen. Het virus nestelt zich in de lever en stopt meestal vanzelf.

Symptomen

Hoofdpijn, koorts, rillingen, vermoeidheid en pijnen treden circa twee weken na de besmetting op. Later gaan deze symptomen over in maagpijn, misselijkheid, overgeven, donkere urine en het krijgen van een lichtgele huid.

Hoe te voorkomen

Uw huisarts of uw plaatselijke gezondheidsdienst zullen u een vaccinatie geven die hepatitis A voorkomt. Houd de algemene hygiëneregels in acht.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virus dat u kunt krijgen door in contact te komen met geïnfecteerd bloed (zoals bij een transfusie en gebruik van naalden of bloedproducten). Ook door seksueel contact kunt u besmet raken door het virus. De ziekte kan leiden tot chronische leverproblemen of leverkanker.

Symptomen

Identiek aan die van hepatitis A, maar in zwaardere vorm.

Hoe te voorkomen

Uw huisarts of uw plaatselijke gezondheidsdienst zullen u een vaccinatie geven tegen hepatitis B.

DTP

De vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP) maakt deel uit van Rijksvaccinatieprogramma. Difterie en polio komen in het sultanaat even weinig voor als in Nederland. Tetanus komt meer voor; dit is een bacterie waarvan de sporen te vinden zijn in de grond en in de ontlasting van dieren. Contact met deze sporen (door kleine en grote wonden) leidt tot besmetting.

Symptomen

Spierverkrampingen, meestal in de kaak (tetanus).

Hoe te voorkomen

Zorg ervoor dat u elke tien jaar een nieuwe DTP-vaccinatie haalt.

Buiktyfus

Buiktyfus is een darminfectie. Hierna kunnen bacteriën in de bloedbaan komen en andere delen van het lichaam infecteren. Incubatietijd: tien tot twintig dagen.

Symptomen

Koorts, buikpijn, hoest, obstipatie en hoofdpijn.

Hoe te voorkomen

De vaccinatie wordt aanbevolen als u langer dan twee weken in Oman verblijft. Deze kunt u bij uw plaatselijke gezondheidsdienst krijgen.

Bilharzia

Bilharzia is een parasiet die in stilstaand water (poelen, rivieren en lagunes) voorkomt. Deze parasiet komt uw lichaam binnen via de huid en gaat door het bloed naar de darmen of blaas.

Symptomen

Waar de parasiet uw huid binnenkomt, treed huidirritatie op. Enkele weken later krijgt u koorts, maagpijn en bloed in de urine. Het komt voor, dat er geen symptomen optreden, terwijl de parasiet wel in uw maag of blaas aanwezig is en daar schade aanricht.

Hoe te voorkomen

Wees terughoudend met zwemmen in wadi’s en lagunes. Als u heeft gezwommen dient u zich zo snel mogelijk af te drogen. Bezoek zo snel mogelijk een arts als u bilharzia vermoedt.

Hondsdolheid

Hondsdolheid (‘rabies’) is een besmettelijke ziekte die in zoogdieren (met name vleeseters, zoals katten en honden) voorkomt. Dieren die zijn besmet met hondsdolheid, gedragen zich geagiteerd en prikkelbaar. De ziekte wordt overgebracht door een beet van een besmet dier.

Symptomen

Depressie, onrustig gevoel en koorts treden tussen tien dagen en een jaar na de beet op.

Hoe te voorkomen

Er is een vaccinatie, maar deze wordt alleen aan mensen gegeven die een verhoogd risico hebben om de ziekte te krijgen. Indien u door een dier wordt gebeten en u vermoedt dat het besmet is met hondsdolheid, is het verstandig om de wond zo spoedig mogelijk schoon te maken en naar een arts te gaan.

Malaria

In delen van Ash Sharqiyyah North is sprake van een beperkt malariarisico. Neem voor informatie contact op met de plaatselijke gezondheidsdienst.

Symptomen

Koorts, rillingen, buikpijn, rugpijn, vermoeidheid en overgeven. Deze symptomen kunnen wisselen en nog weken na de besmetting optreden. Als u zich niet goed voelt, dient u zo spoedig mogelijk een arts te bezoeken (indien dit in Nederland gebeurt dient u de arts te melden dat u bent teruggekeerd uit malariagebied).

Hoe te voorkomen

Uw plaatselijke gezondheidsdienst kan u adviseren over te nemen maatregelen. Doorgaans is innemen van antimalariatabletten niet nodig; dragen van kleding die armen en benen geheel bedekt zou volstaan. Om muggenbeten te voorkomen, is een muggenstift (waarin DEET is verwerkt) onmisbaar.

Slangenbeet en schorpioenenbeet

Als u door een slang of schorpioen wordt gebeten, dient u zo spoedig mogelijk een arts te bezoeken. Maak de wond eerst schoon en onthoud de uiterlijke kenmerken van het dier.

Spyridoula Apartments

Welkom in de zonovergoten Spyridoula Apartments op het prachtige Griekse eiland Corfu! Dit gezellige appartementencomplex, op korte afstand van het levendige centrum...

v.a. 309 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oman