Oman

Swipe

Reizen binnen Oman

Oman is zelfstandig prima te verkennen – een bescheiden en rustige houding is overal echter gepast. Voor het bezoeken van woestijnen, afgelegen dorpen en (verschillende) wadi’s is georganiseerd vervoer echter wenselijk. Dit geldt ook voor het berijden van wegen met terreinwagens.

Een kwaliteitswegennet en binnenlands vliegverkeer zorgen ervoor dat u uw bestemming eenvoudig en comfortabel bereikt. Daarnaast beschikt het land over een hoogwaardige veerdienst en een redelijk busnetwerk.

Acceptabele afstanden nodigen uit tot pauzeren om te genieten van oeroude dorpen, oases, wadi’s en bergen. Een routenavigatiesysteem geeft tijdindicaties en maakt het vinden van uw bestemming eenvoudig – dit apparaat verhoogt rijplezier. Neem altijd grote flessen mineraalwater mee zodat u bij pech een reservevoorraad heeft. Ook is het van belang dat u voldoende beltegoed heeft.

Auto

In het land wordt op de rechterkant van de weg gereden. Het wegennet wordt voortdurend uitgebreid en bestaat uit moderne snelwegen en hoofdwegen. Deze zijn gemaakt van hittebestendig asfalt en verleiden tot snel rijden waardoor voor veranderende situaties (zoals overstekende kamelen, kuddes geiten en langzame vrachtauto’s) niet op tijd geremd kan worden. Ongelukken zijn het gevolg – weinig landen overtreffen Oman in het jaarlijks aantal verkeersdoden. Rijd dus oplettend en houd de snelheidslimiet in acht. Binnenwegen zijn alleen geasfalteerd als deze naar regio’s leiden die van economisch belang zijn.

Hitte en electronica>

Als u parkeert, laat zonneschijn de temperatuur in uw auto oplopen. Deze bereikt al snel waardes die temperatuurmeters niet meer weergeven. Neem telefoons, tabletcomputers, routenavigator en voedsel daarom mee bij het verlaten van de auto.

Belangrijke verkeersregels

• Parkeren is verboden op bruggen, onder viaducten, in tunnels, bij de ingang van koninklijke paleizen en binnen tien meter van kruisingen en rotondes;

• Rijden onder invloed van alcohol of drugs is verboden;

• Automobilisten die zich op de rotonde bevinden, geven voorrang aan oprijdend verkeer;

• Een witte, doorgetrokken streep verticaal op de weg geeft aan dat de bestuurder stopt om ander verkeer voorrang te verlenen;

• Een witte, onderbroken streep verticaal op de weg geeft aan dat de bestuurder voorrang dient te geven aan verkeer op de kruisende weg;

• Bestuurders die van rechts komen, hebben voorrang;

• Bestuurders op de hoofdweg hebben voorrang;

• Vrouwelijke bestuurders mogen hun gezicht niet bedekken met een sjaal, hoofddoek of anderzijds.

Bron en uitgebreide informatie betreffende verkeersregels: www.anwb.nl.

Verkeersborden

Verkeersborden geven plaatsen en bezienswaardigheden in het Arabisch en Engels aan. De Engelse spelling is echter inconsequent door fonetische vertaling uit het Arabisch. Zo wordt ‘Al Ayjah’ ook aangeduid als ‘Al Aygh’. Houd de uitspraak dus in de gaten en wees creatief met het invullen of toevoegen van klinkers. Bruine verkeersborden vindt u in gebieden waarin sprake is van toerisme.

Snelheidslimieten

• Auto’s en motoren buiten de bebouwde kom: 120 kilometer per uur;
• Auto’s en motoren binnen de bebouwde kom op snelwegen: 100 kilometer per uur;
• Auto’s en motoren binnen de bebouwde kom: 80 kilometer per uur.

Wegenwacht

Neem bij pech eerst contact op me de verhuurder van uw voertuig. Hulp langs de weg zal al snel worden verleend door passerende automobilisten, Arabian Automobile Association (924605555) en/of Royal Oman Police (924560021).

Tankstations

Omanoil, Al Maha en Shell hebben vestigingen langs alle wegen. Stations domineren zelfs de kleine dorpen aan doorgaande routes.

Autohuur

Tarieven en voorwaarden van auto- en jeephuur zijn te vinden op internet. Ook kunt u hiervoor contact opnemen met uw reisadviseur in Nederland of België.

• www.reizennaaroman.nl

• Avis, Muscat International Airport (924510342), Salalah Airport (923202581);

• Budget, Muscat International
Airport (9 24510816), Salalah
Airport (923235160), Sohar (926840392), Sur (925545565)

• Europcar, Muscat International
Airport (924521369), Salalah
Airport 923290262);

• Hertz, Muscat International
Airport (924521187);

• Sixt, Muscat International Airport (924510224), Salalah Airport (mob. 95231218), Sohar (926846518).

Bus

Reizen per bus is een aangelegenheid voor mannen; plaatsen voorin zijn gereserveerd voor vrouwen. De bussen van Oman National Transport Company (924490948, www.ontcoman.com) worden ingezet op (middel)lange routes en op enkele trajecten binnen Muscat. Voor ritten die twee uur of korter duren, is ONTC-vervoer acceptabel.

Op busreizen die langer duren, vormen verslechterende hygiëne en (meestal) gesloten bustoiletten problemen. U bent dan aangewezen op de smerige sanitaire voorzieningen in stations. Comfortabeler zijn de bussen van Gulf Transport Company (923293307). Deze maatschappij heeft dagelijks meerdere diensten op het traject Ruwi Bus Station – Salalah (zie ‘Praktische Informatie: Muscat’).

Busstations bevinden zich in plaatsen die aan doorgaande routes of aan belangrijke kruispunten liggen. Ook kan het kantoor van de betreffende maatschappij als vertrek- en aankomstplaats dienen. Bushaltes die zijn voorzien van het ONTC-logo dienen als op- of uitstapplaats van doorgaand busverkeer. Kaartjes zijn te koop bij de chauffeur of in het kantoor van de maatschappij.

Vliegtuig

Het sultanaat beschikt over vijf luchthavens voor binnenlands vliegverkeer: Muscat International Airport, Salalah Airport, Khasab Airport, Sohar Airport en Ad Duqm Airport. In 2015-2016 openen Ras Al Hadd Airport en de nieuwe luchthaven van Oman. Binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Oman Air (9 24531111), van concurrentie is geen sprake.

Vliegen is comfortabel en maakt het mogelijk om in acht tot tien uur tussen zuidpunt en noordpunt te reizen (Sarfayt-Khasab, via Salalah Airport en Muscat International Airport). Zandstormen zijn de voornaamste veroorzakers van vluchtvertraging en -annulering. Internet: www.omanairports.co.om.

Trein

Het smalspoor van Al Hoota Cave is vierhonderd meter lang en is de enige rails van het sultanaat die bestemd is voor personenvervoer. In 2017 is de opening gepland van de ‘Gulf Railway’, die Irak, Kuweit, Saudi-Arabië, Qatar en de VAE met Muscat (Oman) verbindt. De lijn wordt mogelijk verlengd tot Salalah (Oman).

Ferry

National Ferries Company (9800 72000, zo. tot en met do. 07.30-15.30 uur, tickets dienen 24 uur voor vetrek te zijn betaald) heeft moderne ‘high speed crafts’ die passagiers, fietsen, motoren, personenauto’s en jeeps vervoeren op de volgende zeeroutes:

• Lima – Khasab (v.v., vaarduur: twee uur);
• Lima – Shinas (v.v., vaarduur: twee tot drie uur);
• Mutrah – Khasab (v.v., vaarduur: vijf uur);
• Shinas – Khasab (v.v., vaarduur: vier uur).

Dienstregelingen zijn gepubliceerd op www.nfc.om, net zoals reserveringsinformatie. De boten vertrekken uit (en komen aan in) de havens van deze plaatsen. Tickets zijn ook verkrijgbaar in de ‘Passenger Boarding Offices’ van National Ferries Company.

Boten varen ook tussen Shannah en (Jazirat) Masirah en tussen de kust van Dhofar en Juzor Al Hallaniyyat.

Taxidiensten

Taxi’s zijn witoranje en rijden in alle grotere plaatsen. Verwar deze niet met witte auto’s met bordeauxrode strepen: dit zijn lesvoertuigen. Centrale standplaatsen bevinden zich bij winkelcentra, supermarkten, bezienswaardigheden, busstations en rotondes. Claxonneren duidt op beschikbaarheid en bereidwilligheid tot stoppen van de chauffeur. Ritten naar centra en luchthavens hebben vastgestelde tarieven; het te betalen tarief voor rijden naar buitenwijken en afgelegen hotels is flexibel; ruimte voor afdingen is beperkt.

Taxiritten die worden gestart bij hotels zijn duurder dan ritten die volgen uit het aanhouden van een taxi langs de weg. Excursies naar regionale bezienswaardigheden worden ook door chauffeurs aangeboden – dit is interessant als u Oman individueel en zonder huurauto wilt ontdekken. Maak uw wensen kenbaar en onderhandel rustig met de chauffeur.

10 prachtige bestemmingen in Oman