Portugal

Swipe

Religieus-folkloristische feesten

Portugal telt tientallen nationale patroonheiligen. Lokaal wordt er een veelvoud vereerd, vaak in kombinatie met oogstfeesten of jaarmarkten. Een niet volledig overzicht:

Braga

Indrukwekkende processies en ceremoniën bepalen tussen Pasen en Pinksteren het leven in Braga. Ze spelen zich onder andere af in en rondom de kathedraal. Van 23 t/m 25 juni zijn er uitbundige stadsfeesten met processies, muziek, dans en vooral veel vuurwerk.

Porto

Veruit het belangrijkste feest van Porto is dat van São Jão dat elk jaar op 23 en 24 juni wordt gehouden. Wie de ‘Avond van Sint-Jan’ heeft meegemaakt zal Porto nimmer vergeten! Overal worden vreugdevuren gestookt waarbij het de kunst is er zonder schroeiplekken overheen te springen. Op straat worden geiten geroosterd en tijdens de middernachtelijke schranspartijen vloeit de vinho verde meer dan rijkelijk.

Viana do Castelo

Zowel in Portugal als ver daar buiten staat Viana do Castelo bekend om de Romaria da Senhora da Agonia die elk jaar in de derde week van augustus wordt gehouden, van de 19e tot de 22e. Aan de eigenlijke processie gaan talloze festiviteiten vooraf met onder andere corridas de touros (stierengevechten), fogo arhficial (vuurwerk) op de rivier en een grote feira anual, een kleurrijke Portugese jaarmarkt.

Tijdens dit soort traditionele feesten verschijnen veel mensen in traditionele regionale klederdracht. Bij het stierenvechten in Portugal wordt de stier overigens niet gedood in de arena, maar in het slachthuis. Dit ter geruststelling…

Vila Real

Het belangrijkste jaarlijkste Festa da cidade (stadsfeest) is de Romaria de Santo António dat op de 13e juni wordt gehouden. Meer werelds is het Festa de San Pedro dat ook wel Feira dos Pararinhos wordt genoemd. Dit feest wordt gehouden op 28 en 29 juni en bestaat uit autoraces op het circuit van Vila Real, een bonte jaarmarkt en veel folklore. Op de markt is op die dagen prachtig zwart aardewerk te koop afkomstig uit de dorpen uit de omgeving.

Aveiro

Elk jaar tussen 25 maart en 25 april wordt in Aveiro een grote jaarmarkt gehouden met tal van festiviteiten. Eén daarvan is het kiezen van de mooiste moliceiro, de traditionele Portugese gondel.

Castelo Branco

Op de eerste zondag van mei wordt in Castelo Branco een pelgrimage gehouden naar de Heilige Maria van het Kasteel-kerk.

Coimbra

Mei is de gezelligste maand om in Coimbra rond te kijken. Niet alleen is het dan nog niet zo warm, maar in die maand vinden ook de belangrijkste jaarfeesten plaats, waaronder het op traditionele wijze afsluiten van het academisch jaar dat gepaard gaat met tal van evenementen en manifestaties. Bij het ‘Queima da Fitas’ gaan studenten gestoken in zwarte capes en getooid met grote hoeden de straat op waarbij de gekleurde faculteitslinten die ze altijd dragen, de z.g. fitas, demonstratief worden verbrand.

Batalha

Elk jaar op 14 en 15 augustus vinden er in Batalha religieuze festiviteiten plaats ter ere van de stichting van het klooster.

Tomar

Het stadje Tomar is niet alleen beroemd vanwege zijn klooster, maar ook de folkloristische traditie van het Festa dos Tabuleiros heeft de stad zowel in als buiten Portugal naam bezorgd. Het is een spectaculair, religieus getint oogstfeest dat op 2 september van elk even jaar georganiseerd wordt door een van de van oorsprong middeleeuwse fraternidades (broederschappen). De rijke gave van het land wordt dan aan de armen geschonken.

In een lange processie trekken prachtig in het wit gestoken vrouwen en meisjes door de straten met een tabuleiro op het hoofd, een tulband van meer dan anderhalve meter hoog gemaakt van brood en fruit. Het is een prachtig schouwspel dat wordt afgesloten met volksdansen en vuurwerk.

Viseu

In de laatste week van augustus/eerste week september vindt er in Viseu het Feira de São Mateus plaats, een groots opgezette jaarmarkt met een eeuwenoude historie waar alle boeren uit de omgeving en kooplieden uit alle delen van Portugal naar toe trekken. Een optocht met paarden, een evenement dat bekend staat onder de naam Cavalhadas de Vil de Moinhos en dat jaarlijks op 24 juni wordt gehouden, trekt ook altijd veel bezoekers.

Beja

De eerste twee weken van augustus staan in Beja in het teken van de feiras de São Lourenço. 1 mei wordt in het linkse bolwerk Beja elk jaar nadrukkelijk gevierd.

Évora

Jaarlijks op 2 en 3 februari wordt in Évora het befaamde feest van Nossa Senhora das Candeias (Maria-Lichtmis) gehouden. Tegelijkertijd vindt ook de grote Feira dos Pucarinhos plaats, een van de grootste pottenbakkersmarkten van het land.

Setúbal

Het belangrijkste evenement dat Setúbal kent, is het jaarlijkse Festa de São Tiago dat van 25 juli t/m 8 augustus wordt gehouden.

Faro

Jaarlijks van 12 tot 19 juli wordt in Faro het grote Feira de N.S. do Carmo gehouden, een religieus feest met een grote jaarmarkt.

Lagos

Twee maal per jaar wordt er in Lagos een grote en drukbezochte jaarmarkt gehouden. De eerste is van 12-19 juli (Festa de Nossa Senhora do Carmo) en de andere vindt plaats op 12 en 13 november. Vanuit de haven kan men met een kleine schoener korte kustreizen maken.

Bedevaarten en religieuze feesten

10 prachtige bestemmingen in Portugal