Portugal

Swipe

Bergen

De Serra da Estrela, het ‘sterrengebergte’, bepaalt voor het belangrijkste deel het reliëf van de noordelijke districten van Portugal. De hoogste top van dit uitgestrekte en dunbevolkte berggebied is de Estrela. Met zijn 1993 meter ontglipt de berg net het predicaat ‘hooggebergte’.

Maar daar hebben de Portugezen lang geleden iets op gevonden: op de top van de berg die negen van de twaalf maanden met sneeuw bedekt is, is een 7 meter hoge obelisk gemetseld, de Estrela Torre. Deze levert precies de ontbrekende meters om als berg alsnog voor vol te worden aangezien.

Ten noorden van Lissabon strekt zich de Serra do Sintra uit. Dit is een klein, gedeeltelijk vulkanisch laaggebergte dat veel van zijn maagdelijkheid heeft verloren door de oprukkende verstedelijking uit het zuiden. Maar dat doet aan de schoonheid van hogere plateaus (hoogste top 664 m) niet af.

In het zuiden van het land sluit de Serra de Caldeirao de Algarve af van de laagvlakte. Deze lage bergketen – met toppen tot 600 meter – is een voortzetting van de Spaanse Sierra Morena.

Het mooiste berggebied van Portugal is zonder twijfel de Serra de Monchique met een bijna sprookjesachtig berglandschap; hoogste top is de Fóia van 902 m.

Geografie en geologie

10 prachtige bestemmingen in Portugal