Portugal

Swipe

Portugese wijnen

Portugal is een belangrijk wijnproducerend en -exporterend land met een totale productie van bijna 10 miljoen hectoliter. De onherbergzame bovenloop van de Rio Douro levert van oudsher de belangrijkste wijnsoort: vinho do porto ofwel port. Het zijn niet zozeer de druiven uit deze streek die verantwoordelijk zijn voor deze bijzondere wijnsoort – de kwaliteit is zelfs matig en bovendien is port een wijnmengsel van meer dan twintig druivenrassen –, maar de bijzondere manier van vinificatie die 20 tot 30 jaar in beslag neemt.

Het transport van de enorme wijnvaten naar de beroemde kelders van Porto en Vila Nova de Gaia gebeurt allang niet meer per schip – de traditionele zeilende platbodems, de ‘rabelos’, hebben nog slechts een toeristische functie.

In het noordwesten van Portugal – de provincies Minho en Douro – ligt het grootste wijnbouwgebied. Het milde en vochtige klimaat levert de bekende vinho verdes op, de ‘groene’ wijnen. Groen staat in dit geval voor jong en dat is precies wat deze wijnen zijn: fris en fruitig.

Uit de wijnstreek die gevormd wordt door de driehoek Viseu, Guarda en Coimbra, komen verschillende goede wijnen. De Dão, een Vinho Tinto (rode wijn), behoort tot de meest prominente uit de streek tussen Douro en Taag. Net als in de tijd van de Romeinen, worden de druiven hier met behulp van palen of bomen hoog boven de grond geteeld. Er zijn witte en rode dão-wijnen die zowel bij vis als vlees wordt gedronken. Een andere wijnsoort uit deze streek is Bairrada.

Tussen de oostelijke heuvels van de Alentejo gaan verschillende wijngebieden schuil die elk voor zich bijzondere wijnen produceren. De wijnen van Portalegre, Borda, Redondo, Reguengas en Vidigueira hebben in Portugal en daarbuiten hun eigen adepten.

Overzicht Portugese wijnen

Op deze plaats vindt u binnenkort uitgebreide informatie over Portugese wijnen.

culinair

10 prachtige bestemmingen in Portugal