Portugal

Swipe

Souvenirs

Handbeschilderd aardewerk behoort tot de populairste souvenirs van de Portugese toeristenindustrie. Dat je door het enorme aanbod slechts zelden iets bijzonders op de kop kunt tikken, is nog geen reden er niet naar op zoek te gaan.

Aardewerk

De mooiste keramiek vind je niet langs de boulevards en in de drukke winkelstraten van de badplaatsen van Algarve, maar bij lokale pottenbakkers (oleiros) in de dorpen in het achterland. Stijl en kleur van vaat- en aardewerk verschillen sterk per regio.

Een belangrijk centrum van keramiek langs de noordelijke kust, de Costa Verde, is Barcelos. Hier komen traditioneel de bontgekleurde hanen vandaan die je overal in Portugal wel in hout of keramiek tegenkomt. De oorspronkelijke kleuren zijn rood, zwart en groen. De ‘Haan van Barcelos’ wordt ook vaak afgebeeld in tweedimensionale vorm op keramiek. Hoed u echter voor namaak: veel van dit soort aardewerk komt gewoon uit China.

Kristal

Uit de streek tussen Douro en Taag komt van oudsher niet alleen prachtig figuratief aardewerk, maar ook fijn beschilderd vaatwerk en prachtig kristal. Het centrum voor deze industrie is sinds 1824 het stadje Vista Alegra dat 10 km ten zuiden van Aveiro ligt aan de N109. Naast aardewerk- en kristalfabrieken vindt u er kleine ateliers waar mooie dingen worden gemaakt. Bovendien is er een interessant museum waar de historie van het Portugese aarderwerk en kristal uit de doeken wordt gedaan. Let bij het kopen van kristal op het merk ‘Atlantis’ om zeker te zijn van een goede kwaliteit.

Zwarte potten

Van heel andere aard is de ambachtelijke kunst uit de noordelijke bergstreek. Bekend zijn de eenvoudige zwarte potten uit de streek van Bisalhães die op de markten in de dorpen worden verkocht.

Faience-aardewerk

Met marmer ingelegd rood aardewerk is kenmerkend voor de laagvlakte. Het traditionele wit-blauwe faience-aardewerk dat veel in Portugal wordt aangeboden, is oorspronkelijk afkomstig van Majorca en is van Spaans-Moorse herkomst. Bij dit aardewerk wordt het decor op het nog ongebakken glazuur aangebracht en pas daarna gebakken.

Azulejos

Typisch Portugees maar van oorsprong Arabisch zijn de azulejos, beschilderde wandtegeltableaus. Het onderscheid tussen antiek en nieuw is alleen door kenners te maken. Dat wil niet zeggen dat nieuw gemaakte handbeschilderde tegels of tableaus geen begeerlijk souvenir zijn. Integendeel. Het zijn vaak kleine meesterwerken. Maar er is natuurlijk ook veel kitsch op de markt, niet zelden afkomstig uit het verre oosten waar de loonkosten nog lager liggen dan in Portugal.

Vloer- en wandkleden en wollen stoffen

Mooi zijn de handgeweven vloer- en wandkleden uit de streek van Alcabça. Befaamd zijn de wollen stoffen uit Nazaré.

Portalegre is het centrum van de Portugese textiel- en tapijtindustrie, of wat daar nog van over is. De tapijtfabriek Manufactura de Tapeçarias de Portalegre is ondergebracht in een voormalig klooster. De fabriek heeft een hoog niveau bereikt op het gebied van de tapijtknoopkunst en geniet internationale bekendheid. Die vertaalt zich onder meer in prestisieuze prijzen en een eigen galerie in het centrum van Lissabon. Deze is gevestigd aan de Rua Academia das Ciências 2J, vlak bij de Bairro Alto.

De fabriek in Portalegre is te vinden in de buurt van het schaduwrijke Parque Bombarda in het noorden van de stad aan de Rua Dona Iria Gonçalves 2. www.mtportalegre.pt

10 prachtige bestemmingen in Portugal