Portugal

Swipe

De Portugese westkust

Langs de uitgestrekte Portugese westkust is de afgelopen jaren veel gebouwd, maar toch gelden de zandstranden hier nog steeds als de meest ongerepte van Europa.

Het meest mondain zijn de Costa do Estoril en Costa de Lisboa. Deze stranden zijn voor de agglomeratie Lissabon wat Scheveningen en Zandvoort zijn voor onze Randstad. Het is er gedurende de zomermaanden druk, maar accommodaties en infrastructuur staan op hoog peil. Door de beschutte ligging achter het Sintra-gebergte, kan het klimaat zeker wedijveren met dat van de Algarve.

Ook het achterland van de Costa de Lisboa is interessanter dan dat van de Algarve – prachtige historische stadjes zijn Sintra en Mafra. Vlak achter de Costa do Estoril ligt bovendien een van de mooiste laaggebergten van Portugal, de Serra de Sintra.

Minder drukke costas met lange en brede zandstranden vindt u op het Arrábida-schiereiland ten zuiden van Lissabon: de Costa do Sol en Costa Bela. Deze kustgebieden bieden op een aantal locaties goede hotel- en campingfaciliteiten.

De kuststrook tussen Lissabon en Porto is de Costa de Prata; die tussen Lissabon en de Algarve de Costa Dourada. Dit zijn de parels aan de kroon. Beide kustgebieden hebben met elkaar gemeen dat ze bestaan uit vrijwel verlaten, paradijselijke stranden, op enkele plaatsen onderbroken door rotskusten en baaien.

Het toerisme concentreert zich rondom oude vissershaventjes. In vergelijking met Algarve of de Costa do Estoril is er weinig verblijfsaccommodatie en ook het aantal campings is gering. Verder staat de kwaliteit van het openbaar vervoer voor wie daar op is aangewezen weinig bewegingsvrijheid toe. Ook toezicht op de stranden ontbreekt, terwijl de zee er gevaarlijker is dan langs de Algarve-kust.

Het meest ongerept is het kustgebied vanaf de Baai van Setúbal naar het zuiden. Ga daarbij echter met een grote boog om Sines heen, Portugals ambitieuze industrieproject.

De Costa Verde loopt van Porto naar het noorden. Wat verblijfsaccommodatie en recreatieve voorzieningen betreft heeft Portugals ‘groene kust’ aanzienlijk meer te bieden dan de Costa de Prata en de Costa Dourada. Bovendien is Porto een aantrekkelijke en interessante stad. Het klimaat in het noorden is echter vochtiger en minder stabiel dan in Midden- of Zuid-Portugal. Ook is er meer industrie en is de kuststrook betrekkelijk dichtbevolkt.

Stelt u een ruime keuze aan goede hotels, restaurants, winkels, discotheken en veilige en bewaakte stranden voor de kinderen op prijs, kies dan voor de meer toeristische kustgebieden als  lgarve en de Costa do Estoril.

De Atlantische kust biedt met zijn eindeloos lange zandstranden meer ruimte en rust, en in zekere zin ook avontuur, maar de toeristische infrastructuur is er minder ontwikkeld. Ideaal dus voor wie bijvoorbeeld met een trekkerstentje of camper reist en in hoge mate zelfvoorzienend is.

10 prachtige bestemmingen in Portugal