Portugal

Swipe

Watersport

Met de Atlantische Oceaan voor de deur biedt Portugal ideale omstandigheden voor waterskiën, zeilen, duiken en windsurfen. Maar ook de stuwmeren worden in toenemende mate gebruikt voor watersport, zij het dat lage waterstanden aan het eind van de zomer problemen kunnen opleveren; vaak ook ontstaan er lastige valwinden door de omringende bergen. Overal langs de kust kan men surfplanken, waterski’s, waterscooters, duikuitrusting en zeilboten huren.

De beste condities voor surfers zijn te vinden langs de Costa de Lisboa. Een belangrijk internationaal surfcentrum is de havenstad Ericeira, 51 km ten noordwesten van de Portugese hoofdstad. Wanneer je vanuit Lissabon de A7 naar het westen neemt en daarna bij Cascais ‘overstapt’ op de kustweg (N247), kom je even buiten het dorp Area uit bij Praia do Guincho, het befaamde trainingsgebied van de surfers die tot de wereldtop behoren.

Maar ook amateurs kunnen hier onder ideale omstandigheden hun sport bedrijven.

Zeilers vinden op tal van plaatsen langs de kust aanloophavens – van ouderwetse getijdehaventjes tot mondaine Clubs Náutico. Befaamd is de jachthaven van Vilamoura die 25 km ten westen van Faro aan de Algarve-kust ligt. Faro zelf en ook Lagos en Portimão beschikken over uitstekende jachthavens. Cascais, dat aan de Costa do Lisboa ligt, en Lissabon zijn eveneens populaire aanloophavens voor zeezeilers. In al deze havens kan men ook boten huren.

Voor wie wil (leren) duiken is Algarve de aangewezen regio. Nautische centra zijn er onder andere in (van oost naar west) Quarteira, Albufeira, Alcantarilha, Lagos, Vila do Bispo en Sagres.

Praktische Informatie

Wanneer u op de Portugese binnen- of kustwateren wilt varen, dient u om te beginnen te beschikken over een eigendomsbewijs van het betreffende vaartuig. Is dat ter plaatse gehuurd, dan zorgt de verhuurder daarvoor. Is de boot uw eigendom, vraag dan een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) aan. Raadpleeg de site van de ANWB of het Watersportverbond.

Een ICP wordt ook aanbevolen voor kano’s, rubber- en roeiboten en jetski’s.

Verder dient u te beschikken over een International Certificate of Competence (ICC) ofwel een internationaal vaarbewijs, ook al bent u in Nederland niet vaarbewijsplichtig. Het ICC wordt in Nederland afgegeven door VAMEX en is geïntegreerd in het Klein Vaarbewijs.

Tot slot heeft u een vaarvergunning nodig. Deze wordt ter plaatse verstrekt tegen een gering bedrag door de bevoegde havenmeester of raadpleeg de lokale VVV.

Varen op buitenlandse wateren

Zolang er op de Waddenzee en voor de Belgische kust nog ‘schippers’ worden aangetroffen in een vissersbootje met een autokaart op schoot, kan het geen kwaad nog eens te benadrukken dat een goede voorbereiding voor het varen op buitenlandse wateren noodzakelijk is.

De Zuid-Portugese Atlantische kust is relatief veilig om alle watersporten te beoefenen. Maar maak niet de vergissing die veel vakantiegangers maken: het is geen Middellandse Zee! Wind- en stromingen zijn veel sterker en minder voorspelbaar.

Dat geldt nog meer voor de westkust van Portugal. Zonder goede nautische kennis en uitrusting is het niet raadzaam hier te gaan varen.

Invoer boot

Voert u tijdelijk een boot in, dan moet u kunnen aantonen dat daarvoor in het land waar de boot is geregistreerd BTW is voldaan. Hebt u de originele aankoopnota niet (meer), dan kunt u een zogenaamde btw-vrij-verklaring bij de Nederlandse douane aanvragen.

10 prachtige bestemmingen in Portugal