Portugal

Swipe

Bezienswaardigheden

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Portugal-expert Bernard J. van den Berg

1. De volkswijken van Lissabon

Een daarvan is Alfama. Het woord ‘schilderachtig’ lijkt een tot het bot afgekloven cliché. Maar wie door deze prachtige oude Moorse wijk slentert, komt daar toch bij uit. Alfama bestaat uit een labyrint van nauwe, door trappen met elkaar verbonden straten en door oude, vermoeide huizen omsloten pleinen met een hemel van proper wasgoed. Snuffel er in ouderwetse winkeltjes, weggestopt in donkere alkoven. Of bezoek de grote dagelijkse vlooienmarkt, de Feira da Ladra.

2. Het stroomgebied van de Rio Douro

Of je nu wandelt, fiets, of met de auto of camper reist, een van de mooiste tochten die je in Noord-Portugal kunt maken is het stroomopwaarts volgen van de Rio Douro tot aan de Spaanse grens. Of in omgekeerde richting. De smalle bergwegen, de hoog gelegen witte dorpjes, de rivier diep onder je met een enkele boot. Schitterende doorkijkjes en vergezichten. De wijngaarden tegen de hellingen. En hier en daar een quinta, een wijnbouwbedrijf of -coöperatie waar je goede wijn kunt kopen.

3. Museumstad Évora

Évora is de oudste stad van het Iberisch Schiereiland. Een statige stad, met hoge smalle keienstraten. Een volledig ommuurde stad ook, zoals een middeleeuwse residentie betaamt. Évora is historisch en cultureel van groot belang; de toestroom van toeristen is niet zozeer het bewijs als wel het gevolg daarvan. Maar die zorgt er ook voor dat hotels en restaurants gemiddeld hoger scoren dan elders in Portugal. En dat is ook wat waard.

4. Costa de Prata

Ik heb een zwak voor de Atlantische kust met zijn kilometerslange zandstranden. En even eindeloze als onrustige oceaan. Zoals de Costa de Prata, de kust van Centraal-Portugal. Niet alle vissersdorpjes hier hebben een eigen haven. De vissersboten worden met tractoren het strand op getrokken en daar ‘afgemeerd’; de vangst in sardines is doorgaans mager. Trek op de bonnefooi langs de Portugese westkust en ontdek de absolute vrijheid door het samenvloeien in het landschap van tijd, ruimte en oneindigheid.

5. Serra de Monchique

Het nationale park Serra de Monchique ligt in het westen van de Algarve. Voor wie er oog voor heeft vindt er de mooiste wilde bloemen. De top van de Pico da Fóia bereikt? Geniet dan van de prachtigste vergezichten ooit. De steile straatjes van Caldas de Monchique, het hart van de serra, vragen om stevige kuitspieren.

10 prachtige bestemmingen in Portugal