Portugal

Swipe

Auto of motor

Om in Portugal aan het gemotoriseerde verkeer deel te nemen, hebt u hetzelfde nodig als in Nederland: auto(of motor)papieren, groene kaart en geldig rijbewijs. Gaat u met een caravan met een eigen gewicht van meer dan 750 kg op pad, dan heeft u daar een aparte groene kaart voor nodig. Voor het huren van een auto kunt u volstaan met een geldig rijbewijs.

Belangrijkste afwijkende verkeersvoorschriften

Alle verkeer van rechts op gelijkwaardige wegen, dus ook langzaam verkeer, heeft voorrang. Kinderen van 12 jaar of jonger mogen niet voorin de auto. Maximaal toegestane alcoholpromillage 0,5. Helm is verplicht op motor, brom- en snorfiets. Motorrijders dienen overdag licht te voeren. Claxonneren bij inhalen verplicht; ’s nachts lichtsignalen. Het is raadzaam ter plaatse een parkeerschijf aan te schaffen omdat de Nederlandse exemplaren niet worden erkend.

Maximum snelheden

Binnen de bebouwde kom: 50 km/u

Provinciale weg: 100 km/u

Autoweg met meer dan 2 rijstroken: 110 km/u

Autosnelweg 120 km/u

Let op: Verkeersboetes worden ter plaatse geïnd. Als u niet wilt of kunt betalen, wordt de auto in beslag genomen.

Hulpverlening onderweg

Langs de Portugese auto- en tolwegen kunt u via praatpalen hulp inroepen van de wegbeheerder. Gebruik altijd deze praatpalen zodat geen misverstand bestaat waar u zich bevindt. Auto’s worden ter plaatse niet gerepareerd, maar afgevoerd naar de dichtstbijzijnde garage. Hebt u een pechhulpverzekering (b.v. ANWB, merkgebonden hulpdienst of verzekeraar) volg dan de polisvoorwaarden.

Auto- en tolwegen

Op de meeste Portugese autosnelwegen (auto-estradas of AE) moet tol worden betaald. Bij een tolpoortje kan worden betaald met cash of creditcard. Steeds vaker echter is cashbetaling niet meer mogelijk en kunt u alleen nog met creditcard betalen.

Electronic toll only

Op een aantal trajecten kan uitsluitend elektronisch worden betaald. Deze snelwegen staan aangekondigd als Electronic toll only of Portagem electronica. Controle geschiedt ook elektronisch. Bij niet betalen wordt op kenteken beboet. De praktijk leert dat buitenlanders van dat laatste weinig merken, maar dat is een kwestie van tijd, en uiteraard geen reden om niet te betalen. De tolwegen worden door verschillende maatschappijen geëxploiteerd, maar dat maakt voor de wijze van betalen geen verschil.

Elektronisch betalen voor buitenlanders

De meest eenvoudige methode is – de naam zegt het al – EasyToll. Het principe is eenvoudig: uw kenteken en creditcard worden vooraf geregistreerd en aan elkaar gekoppeld. Als een boven de weg aangebrachte ‘tolpoort’ uw kenteken scant, wordt er een bedrag van uw creditcard afgeschreven.

Registreren

U kunt zich voor EasyToll registreren bij de Spaans-Portugese grensovergang van de volgende snelwegen:

EN13 (Vila Nova de Cerveira), route Santiago> Porto

A24 (Chaves), route Verín > Porto A25 (Vilar Formoso), route Salamanca > Aveiro/Porto

A22 (Vila Real de Santo António), route Sevilla > Algarve

Het ticket dat u ontvangt is 30 dagen geldig. U kunt zich daarna weer opnieuw laten registreren.

Elektronisch kastje

Reist u langer door het land en wilt u gebruik maken van de tolwegen, dan kan de aanschaf van een elektronisch kastje lonen. Dit Via Verde Visitors-kastje kunt u telkens voor de duur van 3 maanden huren. Kosten eerste week € 6,00, daarna € 1,50 per week. Borg € 27,50. De kastjes zijn op alle servicestations langs de snelwegen verkrijgbaar. Soms worden ze ook in officiële mobiele stands bij in- of uitvalswegen van toeristische bestemmingen aangeboden. Kijk ook op www.viaverde.pt.

Bij het huren van een auto bieden de grote verhuurders doorgaans afdoende oplossingen om bijvoorbeeld vanaf het vliegveld via de soms niet te vermijden elektronische tolwegen uw vakantiebestemming te bereiken. Informeer ter plaatse. Aanvullende informatie over het betalen van tol vindt u op www.portugaltolls.pt en www.visitportugal.com.

Autobrandstof

Gemiddelde actuele autobrandstofprijzen

Euro95: € 1,82 (S/Chumpo 95 of Gasolina = loodvrij)

Diesel: € 1,51 Diesel of Gasóleo) LPG: € 0,87 (GPL Auto)

Net als in alle Europese landen betaalt u langs de snel- of tolweg de hoofdprijs. Goedkoop tanken kan bij grote supermarkten en winkelcentra, vaak gevestigd op een zogenoemde Centro Commercial en doorgaans gemakkelijk bereikbaar vanaf de snelweg of randweg van de stad. LPG is in Portugal slechts beperkt verkrijgbaar.

10 prachtige bestemmingen in Portugal