Portugal

Swipe

Internet

De Noord-Europese landen w.o. Nederland lopen als het internet betreft ver voor de Europese troepen uit, zeker als het om het aantal aangesloten huishoudens gaat. Maar als het aan de Portugese overheid ligt gaat dat snel veranderen. Met het project Espaço Internet is het land aan een inhaalslag bezig.

Espaço Internet (Internet Space, in goed Nederlands) is een overheidsinitiatief om alle Portugezen via bibliotheken, gemeentehuizen, scholen, culturele instellingen en andere publieke diensten gratis toegang te geven tot internet en multimedia technologie.

Openbare netwerken

Omdat het openbare instellingen zijn, kunt u er als buitenlandse bezoeker ook gratis gebruik van maken. Er zijn op dit moment ca. 1000 instellingen op het netwerk aangesloten, zowel in de grote steden als daarbuiten. Een overzicht is te vinden op www.rededeespacosinternet.pt.

Bedenk dat openbare netwerken minder veilig zijn voor zakelijke transacties of internetbankieren. Daarvoor kunt u beter ter plaatse een simkaart kopen met (voor de laptop) eventueel een dongel.

Internetcafés

Het aantal internetcafés in Portugal groeit gestaag. In de grote steden zijn ze soms 22 uur per dag open; in de kleinere provincieplaatsen houden ze doorgaans de normale openingstijden van winkels aan. Lokale VVV’s beschikken meestal over een lijst met adressen. Maar die zijn ter voorbereiding van uw reis ook op internet te vinden.

De kosten per uur variëren tussen 1 tot 3 euro. Soms kun je een knipkaart kopen waarmee je ook in andere vestigingen van het betreffende café terecht kunt. Er zijn internetcafés die gratis toegang tot het wereldwijde web aanbieden dankzij de verdiensten uit de horeca. Het is lang niet altijd mogelijk uw eigen laptop of tablet in het netwerk van internetcafés te hangen. Soms moet extra worden betaald voor het gebruik van software.

Hotspots

PT, de Portugese KPN, biedt WiFi PT hotspots. Daarvan zijn er over het hele land meer dan 200 duizend. In hotels, restaurant, shopping centers, stations, campings, en andere openbare ruimten w.o. stads- en universiteitspleinen, kunt u gebruik maken van internet. Tenminste, als u klant bent van PT of wanneer uw eigen provider samenwerkt met PT. 

U kunt ook op www.wifipt/pt online internettegoed kopen, van 30 minuten tot 1 week. Kosten resp. € 2,00 en € 25,00. Er is geen download limiet.

Raadpleeg voor u op reis gaat of en waar uw eigen provider in Portugal hotspots heeft. De meeste telefoonproviders bieden mogelijkheden om onderweg goedkoop te internetten.

De meeste tankstations en restaurants langs de tol- en snelwegen beschikken over een wifi-zone. Soms is de toegang gratis, maar vaker moet je eerst met een creditcard een tegoed kopen bij een van de negen Portugese providers. Omdat niemand u kan garanderen dat dezelfde provider ook dekking biedt bij het volgende tankstation, is dit niet altijd een aantrekkelijke oplossing.

Mobiel FiFi

Bedrijven als www.wereldwijdwifi.nl en www.myprivatehotspot.com bieden zogenaamde mobiele routers aan waarmee je in het buitenland altijd online kunt zijn tegen betaalbare kosten. Aan de router zelf hangt vaak wel een flink prijskaartje. Alle grote Nederlandse telecomproviders bieden dergelijke apparaten ook aan, doorgaans op abonnementsbasis. Soms is het goedkoper om in Portugal bij een lokale provider een dongel te kopen met een simkaart. Verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. 

Datakosten

Kijk voor informatie over de kosten van het gebruik van internet in Europa onder Telefoneren. Of ga naar www.consuwijzer.nl, een samenwerkingsverband van de Consumentenautoriteit, de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) en OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit).

10 prachtige bestemmingen in Portugal