Portugal

Swipe

Kamperen

De campings in Portugal zijn niet altijd van het niveau dat de kieskeurige vakantieganger verwacht. De campings aan de Algarvekust voldoen doorgaans wel aan de Noord-Europese eisen.

Kamperen buiten de officiële terreinen is in Portugal alleen toegestaan na toestemming van de eigenaar van de grond (gemeente, particulier) of politie. In drinkwatergebieden is kamperen te allen tijde verboden.

Camper en caravan

Campers en caravans mogen maximaal 48 uur op dezelfde plaats langs de kant van de weg staan om te overnachten.

Steeds meer gemeentes wijzen plekken aan waar doorgaande reizigers met een caravan of camper kunnen overnachten. Als dat bij de gemeentegrens staat aangegeven, dient men daar gebruik van te maken. Faciliteiten zijn er doorgaans niet.

Op veel plaatsen langs de kust zijn overnachtingsplaatsen ontstaan voor campers. Ook voor deze zogenoemde gedoogplaatsen geldt de 48-uurs regel.

Vooral in de toeristengebieden wordt de hand gehouden aan het verbod op wildkamperen, of het plompverloren neerzetten van een camper. Buiten het seizoen en in niet of minder toeristische gebieden levert het nauwelijks problemen op ergens op een mooi plekje je camper neer te zetten en een paar dagen te blijven staan. Goede leidraad is de bekende Campergids Europa van FacileMedia, www.facilemedia.nl.

Veiligheid

De ANWB waarschuwt elk jaar opnieuw tegen het overnachten op parkeerplaatsen langs de Europese snelwegen. Zelfs al staan daar veel andere Nederlanders, zelfs al zit er alarm op de caravan of camper, het wordt ten sterkste afgeraden. Beter is de snelweg te verlaten en een nabijgelegen camping op te zoeken. Misschien wat meer moeite maar… beter safe dan sorry.

Campinggaz

Brengt u uw vakantie op een grote camping door of in de buurt van een grote stad, dan is het doorgaans geen probleem om de vertrouwde blauwe gasfles van Campingaz om te ruilen. Op het platteland is dat wat moeilijker. Raadpleeg de Portugese storefinder op www.campingaz.com.

Andere merken (Shell, BP etc.) worden o.a. verkocht bij tankstations van grote winkelcentra.

10 prachtige bestemmingen in Portugal